Achtergrond

Het project is ontwikkeld naar een idee van John Upledger. Hij nam in de jaren 60 een toenemende onverdraagzaamheid en agressie waar op Amerikaanse basisscholen. Zijn antwoord was met compassie aanraken door middel van helpende handen.

Waarom is er een project als aanraken doe je zo?
Op bijna 40 procent van de basisscholen komen ernstige vormen van pesterij voor. 38 procent van de scholen meldt fysiek geweld, 31 procent bedreiging. Update; 1 op de 5 kinderen in de basisschool leeftijd wordt minstens 1 maal per week gepest. 60% van de kinderen krijgt wel eens met pesten te maken. bron: onderzoek regioplan 2003. pesten en agressief gedrag zorgen voor onrust en onveilig gevoel in de klas (pestweb, 2008)

Onderzoek
In de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar de effecten van dit project. Daaruit kwam het volgende naar voren: Toename van sociaal gedrag zoals: betere samenwerking, meer rekening met elkaar houden, groter invoelend vermogen, groter verantwoordelijkheidsgevoel. Afname van probleem gedrag zoals bijvoorbeeld: pestgedrag, agressiviteit, gewelddadigheid, hyperactiviteit, introvertheid. Maar ook meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld.adjz02_150