Goede voornemens

Ik vind goede voornemens op 1 januari stom. Zo, dat is eruit. Ik heb nooit gesnapt waarom je zou wachten tot 1 januari om iets te veranderen of juist iets te gaan doen wat je al langer heel erg graag wil. Vaak met als excuus om eerst de feestdagen los te gaan en de boel de boel te laten. Overigens denk ik ook dat 1 januari de slechtste dag is om te beginnen na een lange nacht met oliebollen en champagne. Want begin je dan om 00:00 wanneer de dag eigenlijk begint of als je wakker wordt? Het is vaak een dag waar je bij familie en vrienden langs gaat, wat altijd vergezeld gaat met een hapje en drankje of thuis uitbuikt/nageniet/de restjes opmaakt van de dag ervoor. Kortom, niet de beste dag om te stoppen met roken, te starten met afvallen of meer sporten.

Waarom zou je wachten tot 1 januari? Elke dag is een nieuwe dag om te beginnen met wat je ontzettend graag zou willen. Een eerste stap te maken in de richting van je wens of droom, om die te verwezenlijken. Dat kan ook vandaag of morgen. Dat is ook precies waarom ik er nu, nog ruim voor de kerstdagen over begin. Als jij weet dat je al langer meer ontspannen wilt zijn, meer rust in je hoofd wil, lekkerder in je vel wilt zitten, begin dan nu. Dan heb je een begin gemaakt met een nieuwe gewoonte, heb je er de eerste vruchten van geplukt en de eerste obstakels overwonnen. Hoeveel fijner ga je dan de komende feestdagen door? En belangrijker misschien nog hoeveel makkelijker is het dan om het voort te zetten in het nieuwe jaar? Zodat je om deze tijd volgend jaar iets wezenlijks hebt verandert, bereikt of hebt toegevoegd aan je leven? Wat een mooi vooruitzicht en voldoening gevend vooruitzicht.

Welke excuses heb jij om het nu nog niet te hoeven doen? Er moet al zoveel? Na de feestdagen is er meer rust? Om met dat laatste te beginnen, als je eerlijk bent, klopt het? Is er echt meer rust in januari, of zijn er dan ook de dingen van het leven die je aandacht weer vragen? Zeker zijn er deze tijd van het jaar meer activiteiten van school, borrels van het werk en voorbereidingen voor het kerstdiner of inkopen te doen. Toch denk ik dat in januari er weer andere dingen zijn die je aandacht vragen en makkelijk je tijd opslokken. Het gaat erom, hoe veel last heb je dat je lijf gespannen aan voelt? Dat jij niet zo lekker in je vel zit? Dat je het graag anders zou willen en niet zo goed weet hoe? En dus meer aan het denken bent dan contact aan het maken bent met je lijf en je gevoel, want als je dat doet dan zijn de antwoorden er. Ben je bereid om je het jezelf waard te vinden om in jezelf te investeren, dingen te veranderen en tijd maken voor jezelf?

Of word je bij voorbaat al moe van de gedachte, heb je het gevoel dat je een strijd aan moet gaan met jezelf, je omgeving? Hoe zou het zijn als je moeten zou omdraaien in willen? Net zoals je tanden poetst omdat je sterke, gezonde tanden wilt en een verzorgd gebit, waardoor je elke dag 2 keer je tanden poetst. Als moeten kan veranderen in willen (omdat je al langer zo’n sterk verlangen voelt naar meer ontspanning, lekkerder in je vel zitten, doen wat jij graag wilt), dan hoeft het niet te voelen als “dat komt er ook nog bij”. Dan komt het vanuit een diep verlangen en dat verlangen helpt je bij het doen en vooral het volhouden.

Heb je weleens stil gestaan bij het woord voornemens? Je iets voor nemen. Daar zit ook in dat jij je iets blijft voor nemen en daardoor minder actie komt. Als we het voorbeeld van meer ontspanning in je lijf hebben nemen. Want wat ga je doen om dat voor elkaar te krijgen? Hoe pak je het aan? In een goed plan zit vaak de oplossing tot succesvolle verandering of inpassing van datgene wat jij graag wil. Een plan van aanpak. Meestal zie ik dat er te enthousiast van start wordt gegaan met bijvoorbeeld meditatie of een ontspanningsoefening en het rigoureus wordt aangepakt. In het begin, op de goede dagen, waarin alles lekker loopt, je kind op tijd in bed ligt, je bij bent met de was, het werk en het huishouden, de kamer lekker warm is, heb je alle rust om een uur te mediteren. Het voelt fijn en alles werkt mee om het te kunnen doen. Er komen dagen en dat is een feit, dat het even niet zo lekker loopt, er meer stress is, het tegen zit en dan al gauw zeg je tegen jezelf dat het nu even niet uitkomt en je het morgen wel weer doet. Voor je het weet ben je al drie dagen verder en baal je van jezelf. Komt die stress er ook nog eens bij.

Wil je meer ontspanning (of iets anders) dan vraagt het kleine stapjes, zodat je het beter vol houdt en blijft doen, ook op dagen waarin het tegen zit en er meer stress is. Het vraagt regelmatig doen. Dan wordt het een gewoonte, net als tandenpoetsen. Consistentie. Dus elke dag 10 minuten een ontspanningsoefening, meditatie of yoga werkt vele malen beter dan 1 keer per week. Je lichaam en je hoofd wennen er sneller aan, je kunt steeds dieper ontspannen. Dat is elke keer weer de beloning en weet je waarvoor je het doet. Zeg nou zelf, 10 minuten is goed haalbaar toch?! Die 10 minuten kun je creëren door 10 minuten eerder naar boven te gaan (voor het slapen gaan) eerder opstaan, eerder stoppen met netflix/Facebook, direct na de kinderen op bed zijn tijd voor jezelf te pakken….. Niet vanuit moeten, juist vanuit willen, vanuit je hart, diep van binnen. Het is haalbaar als jij het graag genoeg wilt, er prioriteit aangeeft, dan zie je mogelijkheden om tijd binnen jouw dagelijkse leven te creëren.  Denk je eens in, dat als jij er nu mee zou beginnen, hoeveel meer het al een gewoonte is geworden tegen de tijd dat het 1 januari is, hoeveel profijt jij er nu al van zou kunnen hebben?! Dat zijn toch een kleine 3 weken waarin je stappen hebt gezet om je jouw wens en droom meer werkelijkheid te laten worden!

Voor mij geen goede voornemens op 1 januari. Ik gebruik de komende tijd voor reflectie; wat wil ik anders, hoe graag wil ik het en wat heb ik ervoor over? Vervolgens hoe pak ik het aan en maak daar een begin mee. Zodat ik al een goede start heb gemaakt en met een positief gevoel het nieuwe jaar in ga. Ik hoef dat niet bedenken, als ik ga denken zijn er allerlei obstakels die me weghouden van datgene wat ik ontzettend graag zou willen. Daarom maak ik vanaf vandaag elke dag 10 minuten tijd om de stilte op te zoeken, mijn lijf te voelen, naar binnen te gaan. Dan zie ik wat ik kan doen om de noodzakelijke stappen te zetten, te blijven zetten en waar ik hulp mag vragen om obstakels weg te leren nemen.  Als ik voel dat ik er blij van word, dat het me energie geeft, inspiratie en er allerlei plannen opkomen, weet ik dat ik op de goede weg zit.

Ik zou het leuk vinden om te horen als je hier een inzicht door hebt gekregen. Of je er iets mee gaat doen of juist niet en er misschien heel anders tegen aan kijkt. Als je hulp nodig hebt bij het meer ontspanning in je lijf krijgen, meer rust in je hoofd, welke en hoe je stappen kunt zetten om dat toe te passen in jouw dagelijkse leven, laat het me weten. Ik help je graag!

Heb een fijne dag!

Geralda

Plaats een reactie