De taal van je lichaam

De Taal van je Lichaam

Je lichaam spreekt. En luister jij ook naar je lichaam? Of doe je zoals kinderen soms (vaak) doen als jij iets tegen ze zegt wat ze moeten doen; ze luisteren wel en doen vervolgens niet wat je van ze vraagt. Heb je de neiging pijn, spanning, klein ongemak weg te stoppen, door te gaan, zet jij je wilskracht volop in, zoek je afleiding? Of denk je, het valt wel mee, het gaat wel weer over en weer door?!

Neem een paar minuten om te voelen hoe het op dit moment is in je lijf. Stop even met lezen en ga daadwerkelijk even voelen.

Misschien ben je het niet zo gewend om te doen, misschien vind je het lastig om woorden te geven aan wat je voelt. Als je een paar minuten hebt genomen om te voelen, ben jij je waarschijnlijk wel weer even bewust geworden van de spanning in lijf. Als je herhaaldelijk in strijd en onmacht met je kind komt, jezelf vaak hebt voorgenomen er niet in mee te gaan en baalt dat het weer niet is gelukt, dan bouwt de spierspanning zich op in je lijf. En als je al langere tijd in de actie stand staat, bijvoorbeeld omdat je nog niet helemaal herstelt bent van de zwangerschap en bevalling of omdat je steeds “aan staat”, bouwt de spierspanning zich verder op in je lijf.  Als je dit herkent dan weet je dat je de neiging hebt om maar door te gaan en het niet meer goed lukt om te ontspannen. Jouw systeem is als het ware overactief, waarbij er te weinig ruimte is om tot rust te komen en de spanning in je spieren af te voeren. Je wordt drukker in je hoofd, spierspanning in je lichaam neemt toe, je wordt onrustiger, gaat slechter slapen, je hebt eerder klachten als hoofdpijn, last van je buik, rug, schouders of nek.  Het wordt steeds lastiger om ontspanning te vinden.

Daarnaast komt iedereen pijn en verdriet tegen in het leven. Een pijnlijke gebeurtenis kan een plek krijgen, verwerkt worden, een afgeronde ervaring zijn. Soms is het te groot, is er teveel in korte tijd geweest of waren er andere omstandigheden wat maakt dat de ervaring niet kon worden afgerond. Onze eerste neiging is ervan weg te gaan. Dat kan lichamelijke pijn zijn, emotionele pijn of een combinatie daarvan. Als de pijn of het verdriet te groot is om te verwerken op dat moment, om wat voor reden dan ook, dan stoppen we het weg. Zodat het zo min mogelijk “kwaad” kan, het wordt ergens in je lijf opgeslagen.

Als je in aanraking komt met de herinnering, bijpassend gevoel of als je in een soortgelijke situatie komt, ben je raakbaar. Het doet iets met je, in emotie en met je lijf. Je reageert op jouw manier om ermee om te gaan. Door de knop om te zetten en door te gaan, niet stil te willen staan bij nare gevoelens, door afleiding te zoeken, door te eten, intensief te bewegen, lang en veel netflixen, jezelf overschreeuwen of juist terugtrekken.

Is dat dan allemaal erg? Niet per se. Afleiding zoeken kan heel helpend zijn, het is niet helpend als je het doet om de ongemakkelijke gevoelens niet te willen voelen. Het kost veel energie en roept spanning op om het weg te stoppen, ook al zijn we ons daarvan niet altijd bewust.

Als je steeds doorgaat, gevoelens en lichaamssignalen wegstopt, dan bouwt de spanning in je lichaam steeds meer op, nemen je klachten toe en raak je uitgeput. Dat vraagt onder andere aandacht voor de signalen van je lijf en daarnaar handelen. Je lichaam spiegelt wat er diep van binnen leeft.

Door te leren je lichaamssignalen herkennen en er betekenis aan te geven, weet je wat je kunt en wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld ontspanning, pauzes inlassen, verbeteren van je conditie voor meer energie en je fitter te voelen, je grenzen aangeven en wanneer je hulp nodig hebt om de balans in je lijf te herstellen.

Misschien hoor je wel wat je lichaam zegt én ben je geneigd om maar door te gaan. Je weet vast wel dat het voor je lijf niet altijd goed is en zeker niet op de lange termijn. Herken jij je in een van de volgende uitdrukkingen? Een brok in je keel, een steen op je maag, iets op je lever hebben, ergens je buik vol van hebben, je gal spuwen, je hart vasthouden,  knoop in je maag. Neem dan eens contact me op. Ik kan je helpen om daar geen last meer van te hebben en je leren om je meer ontspannen te voelen bij wat jij wilt doen. Erover lezen en het weten, maakt nog niet dat het verandert, dat vraagt doen! Als je het nog niet hebt gedaan, neem dan alsnog een paar minuten om te voelen hoe het nu is in je lijf. Ik hoor graag van je!

Heb een fijne dag!

Geralda

 

Plaats een reactie