Je lijf in lock down

Heerlijk was het om weer cliënten in de praktijk te mogen ontvangen. Hoe verrassend goed het begeleiden op afstand ook ging, niets gaat boven iemand voelen ontspannen onder mijn handen. En te merken hoe goed dat die persoon doet. De intelligente lock down, heeft naast een drukvermindering op de IC nog iets belangrijks met zich mee gebracht. Dit is zo voelbaar voor mij als ik behandel en misschien ook wel voor jou. Het is wat mij betreft in ieder geval belangrijk om mee te nemen in hoe we met elkaar de ruimte weer opzoeken, in de wereld en in onszelf.

Het is ons intellect die eraan heeft bij  gedragen dat we  ook in ons lijf in een soort lock down zijn gegaan. We begrepen de noodzaak en zijn het gaan doen. We moesten door, in een nieuwe situatie, met iedereen in huis, op afstand van dierbaren, werk en school combineren. We gingen in ons hoofd, om het te kunnen handelen. Minder voelen, ons lijf min of meer afgesloten en door. Schrik, angst en zorgen waren er. We voelden ze en stopten ze ook (deels) weg. Ze kregen bewust of onbewust een plek in ons lijf.

Ook heeft je intellect er voor gezorgd dat je een paar voordelen ging ervaren van de situatie, bijvoorbeeld dat de vertraging eigenlijk ook wel lekker is, de rust overal en hoe fijn het is als je niet als een logistiek manager je kids overal heen moet brengen en halen. Dit is een onderdeel van je overlevingsstrategie, het geeft je brandstof om het thuis blijven en alle maatregelen vol te houden. Want met de tijd komen er ook vragen, andere onzekerheden en verlangens die gaan schuren. Je hoofd, je hart en je lijf komen (meer) in strijd met elkaar. Wat kan je doen en wat wil je doen. Waar kun je aan jouw persoonlijke behoefte voldoen en waar niet? Volgen of rebelleren of allebei. Wat weer spanning geeft in je lijf en een voller hoofd.

Al deze gevoelens, emoties, het meer in huis zitten met z’n allen en de fysieke afstand, geeft bij iedereen in je gezin spanningen. Wat er gebeurt is dat er een overlevingsreactie naar boven komt. Bij eenieder uit zich dat wat anders. De een verkrampt, de ander komt in de (hyper)actiestand en weer een ander sluit zich af. Allemaal natuurlijke reacties. Als “het gevaar” geweken is, kan je uit jouw overlevingsstrategie komen en weer herstellen. Nu de situatie langer voortduurt, onzeker is hoe lang het duurt, verloopt het herstel wisselend. Bij de een lukt het herstellen wel en bij de ander niet of minder goed.

In je lichaam zijn deze reacties voelbaar op verschillende plekken, bijvoorbeeld in je bekken en buik of meer in je borst en schouders. Gelukkig heeft je lijf ook prima compensatie strategieën om eea op te vangen. Maar ergens wordt de grens bereikt als het te lang voor duurt en teveel compensatie nodig is. Dan stapelt de spanning en op gegeven moment komen er klachten. In het begin mild en later heviger.

Ook bij kinderen kun je hetzelfde spanningspatroon zien. 

Herken jij je in bovenstaande? De volgende 3 tips kunnen je helpen om uit de lichte verkramping of verstijving te komen.

Beweeg! Dans, lach, huil, bewonder, wandel, fiets. Ja, ook je gevoelens uiten zet je lijf in beweging.   Met bewegen, hoe klein ook, kom je letterlijk uit een verkramping of verstijving. Het geeft energie, ontspanning en een goed gevoel.

Bedenk en nog beter voel; waar liefde is, is geen angst. Door je elke keer weer te richten op liefdevolle gevoelens en vertrouwen geef je angst niet de overhand. Laat je angst toe, zonder dat het je overweldigt of overspoelt. Je hoeft er niet in te duiken, voel wat het doet met je lijf, huil en voel de ruimte die er ontstaat. Vul de ruimte met liefde. Liefde voor je kind, je gezin, jezelf, het leven, voor alles waar je hart open van gaat en jouw liefde van stroomt.

Zorg voor ontspanning. In je lijf, in je hoofd, in je gezin. Je kind is gevoelig voor jouw spanning en zal dat overnemen en spiegelen. Een paar minuten per dag, maken al een groot verschil. Maak gebruik van mijn  ontspanningsoefeningen, meditaties en tips. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar tijd maakt om te ontspannen of te ontdekken wat jou ontspanning brengt!

Het weer voelen van je lijf, werkelijk in contact zijn met jezelf, een pauze van je angsten en zorgen, geeft ontspanning en letterlijke vrijheid in het bewegen.

Het helpt je om makkelijker om te kunnen gaan met de situatie, het beter vol te houden en je immuunsysteem te versterken. En vooral te kunnen zorgen voor je gezin zoals jij dat wilt.

Zorg goed voor jezelf.

Geralda

Plaats een reactie