Zo krijg jij je to do lijst wel af

Maar ik heb nog zoveel te doen. Yep, wij allemaal. Met wat we moeten en wat we willen. Wat er aan ons gevraagd wordt en wat we ongevraagd doen. Met van alles en nog wat. Het lijkt nooit af te komen die lijst. Om nog enigszins het idee te hebben dat die korter wordt, schrijf je er soms wat op wat je al hebt gedaan zodat je iets kan doorstrepen.

Eerlijk gezegd is het een verhaaltje dat jij jezelf verteld en waar we elkaar ook nog eens in bevestigen. Druk zijn is een soort algemeen goed geworden. Een verklaring waarom het gaat zoals het gaat. Dat het logisch is, gezien de levensfase waarin we zitten, het seizoen of welke reden dan ook. Alle redenen hebben gemeen dat ze buiten onszelf liggen.

Eerder dacht ik het ook. Het was wat ik om me heen zag en wat ik hoorde. Inmiddels weet dat het niet zo hoeft te zijn. De reden waarom die to do lijst niet af komt ligt binnen onszelf. Je kan er voor kiezen om het anders te doen en er anders in te staan.

Na vandaag geldt dat zeker voor jou, met de praktische stappen waarin ik je mee neem hieronder. Jij kan dan zeggen dat je een voldaan gevoel hebt van alles wat je hebt gedaan en genieten van beetje lummelen of wat je graag wil doen.

Laten we beginnen.

Leg de lijst voor je neer. Heb je het in je hoofd en niet op papier, dan start je met eerst alles op te schrijven. Dat is makkelijker om overzicht te krijgen en scheelt ruimte in je hoofd.  En ook alles opschrijven hè?!

Kijk eens goed naar je to do lijst. Wat staat er allemaal op en hoe lang is de lijst eigenlijk? Is de lijst realistisch voor de tijd die je hebt? Wees eerlijk naar jezelf hoeveel tijd ieder item echt vraagt. Vaak schatten we die korter in dan in werkelijkheid het geval is. Bovendien is de lijst te lang voor jouw beschikbare tijd. Anders was je al afgehaakt bij de titel namelijk.

Maak een onderverdeling in belangrijke zaken en leuk-voor-later items. Die laatste komen op een aparte lijst en zijn niet voor nu. Belangrijke zaken zijn de dingen die je verder helpen richting je doel en wensen.

Dat is dus gelijk de vraag die jij jezelf steeds moet stellen: helpt het me verder in de richting wat ik belangrijk vind ten aanzien van mijn gezondheid, geluk, ontspanning en werkplezier? Of haalt het me er verder van af.

Bij dat laatste weet je gelijk dat je die, in ieder geval voor nu, moet schrappen. Schrap het dan ook helemaal of zet het op de leuk-voor- later lijst. Blijft het niet rondzingen in je gedachten.

Van alle belangrijke zaken kies je er twee, maximaal drie waar jij op gaat richten. Door je te focussen op twee of drie items word je aandacht niet versnipperd en kost het je minder tijd. Het geeft je meer voldoening, omdat je beter werk levert en sneller af is.

Bepaal vervolgens hoeveel tijd je hebt in de dag en in de week. Schrijf dan de items in je agenda met de tijd die je ervoor nodig hebt. Letterlijk. Misschien schat je de tijd eerst niet helemaal goed in, geeft niks, de volgende keer weet je het preciezer te plannen. Plan vooruit met de andere belangrijke zaken van de lijst. Zo weet je dat je er tijd voor hebt op een bepaald moment, dat het dan wordt geregeld en dat je er nu niet verder aan hoeft te denken. Vraag je daarbij ook eens af of jij degene bent die het allemaal moet doen. Mogelijk kan je iets uitbesteden of op een andere manier organiseren. Scheelt ook weer in je hoofd.

Het is makkelijker ja of nee te zeggen op vragen van anderen, want je weet of je nog tijd hebt op een dag of in de week. Dus er niet extra bij in proppen, daarmee heb je alleen jezelf.

Past het niet in je agenda dan heeft het ook geen recht op een plaats in je hoofd.

Hou je het wel in je hoofd, dan spelen er andere dingen zoals niet kunnen loslaten, niet weten wat jij belangrijk vindt, moeite met kiezen of te weinig zelfvertrouwen. Je kan op een dag of in de week ook een blok open houden voor als er een beroep op je wordt gedaan en je graag flexibel wil zijn. Of om iets spontaans te kunnen doen.

Yep, je moet eerst tijd investeren om dit goed neer te zetten. Zie je daar tegen op, dan is dit juist iets voor jou! Je leert namelijk kijken naar wat het je oplevert in plaats van wat het kost. En dan is het een makkelijk rekensommetje.

Het levert je een hoop tijd op, je weet namelijk precies wanneer je wat kunt doen. Belangrijker is dat je veel meer gefocust bent (waardoor het sneller gaat en kwalitatief beter is), meer voldoening ervaart (vanwege de kwaliteit en bovendien doe je geen 10 dingen tegelijk half), de lijst past bij je leven (en bepaalt niet jouw leven) en is geen berg meer waar je tegenaan hikt.

Het allerbelangrijkste is dat het je echt meer rust en ruimte geeft in je hoofd.

Succes! Ik vind het zoals altijd leuk om te horen wat dit je oplevert of waar het weerstand oproept. Kom maar door! 😊

Liefs, Geralda

Krijg je alle tot do’s niet uit je hoofd of heb je het gevoel dat jij wel iets fout moet doen als het bij anderen wel (makkelijk) lijkt te lukken? Geen stress! Je hoeft niet harder je best te doen. Laat ook het gevoel van “ik doe het niet goed” niet je gemoedstoestand overnemen. Ik laat je graag het verschil zien en ervaren met kleine zeer effectieve twists, zodat het ook bij jou past. Geen “dat komt er ook nog bij” is, maar “zo kan ik het ook!”

Stuur me een berichtje en ik denk met je mee. Of kom naar mijn workshop

De workshop Rust in je hoofd en ontspanning in je lijf is op vrijdagmiddag 19 april van 13:30-17:00. Ik laat je zien waarom het nu niet lukt, ondanks dat je alle goede dingen doet en vaak wel weet wat nodig is. Ik geef praktische effectieve tips die je gelijk kunt toepassen en leer je bewezen helpende vaardigheden. En ik laat je ervaren wat jij nodig hebt om meer te kunnen genieten, zonder dat gejaagde gevoel of al die gedachten. Het is met een kleine groep in mijn praktijk, waarbij er meer gerichte aandacht is voor jou. De investering is 17 euro (ipv 27 euro), inclusief koffie en thee en een cadeautje waar je na de workshop nog veel aan zult hebben

Plaats een reactie