De Pauze Knop

“Elke keer neem ik me voor om rustiger te blijven als zij zo boos wordt. Vooral als ik moe ben en dat is tegenwoordig best vaak, reageer ik toch geïrriteerder dan ik wil. Waar ik later weer spijt van heb.”

Dit zijn zinnetjes die ik bijna dagelijks hoor. Moeders die het graag anders willen, waarbij het toch niet lukt en die soms ook even niet meer weten hoe ze het kunnen veranderen. Moeders die ongelofelijk hard hun best doen en tegelijk steeds weer in hetzelfde cirkeltje terecht komen. Als we even doorpraten blijkt altijd dat ze zelf niet echt lekker in hun vel zitten, de laatste tijd (en dat is al langer dan een paar weken) vaker last hebben van hoofdpijn, nek of rugpijn en spanning in hun lijf voelen. Ze zijn zoekend naar balans tussen de behoeften van hun gezin en zichzelf, naar iets meer voldoening en weten zelf niet goed wat en hoe.

Als je zelf aldoor “aan” staat en dus steeds in de actieve stand staat, dan is er voor je lijf te weinig tijd of mogelijkheden om te herstellen. Hetzelfde geldt voor steeds op je tenen lopen om het allemaal voor elkaar te krijgen. Er is geen balans meer tussen “aan” en “uit”. Ik hoorde laatst de vergelijking met dat er teveel tabbladen openstaan, dan wordt je telefoon of computer traag. In je lijf staat er teveel aan en open waardoor allerlei stofjes die zorgen dat je door kunt gaan, steeds worden aangemaakt. Daarmee put jij je zelf dus ook uit. Door steeds aan te staan, ga je slechter slapen, komt er meer spanning in je lijf (want klaar om in actie te komen) en als dat lang genoeg duurt allerlei lichamelijke klachten. Je telefoon of computer moet regelmatig opgeladen worden bij intensief gebruik. Waarom zou dat anders zijn bij jezelf? Je hebt ook energie nodig voor alle dingen die je wilt en moet doen? Op korte en lange termijn, toch?!

Door de aan-knop vaker uit te zetten kun je zorgen voor meer balans tussen in het actieve deel van je zenuwstelsel en het deel dat zorgt voor herstel. Hoe? Bijvoorbeeld door drie keer per dag de knop bewust even op uit te zetten. Drie keer een korte pauze inlassen. S morgen, ‘s avonds en een keer tussendoor.  Dat kan een paar minuten zijn of een paar seconden. De aandacht van buiten naar binnen brengen. Je te focussen op hoe jij je voelt op dat moment of om je schouders te laten zakken of je buik te ontspannen of  een paar keer je bewust in en uit te ademen (en als het lukt iets langer uit te ademen).  

Met een paar kleine pauzes word je opmerkzamer naar je eigen grenzen en kun je meer aanwezig zijn in het moment. De balans in je zenuwstelsel verbeterd, waardoor je lijf beter functioneert, je energie neemt toe en ook je ontspanning. Je voelt je minder gejaagd, voelt je minder geleefd en bent minder snel geprikkeld in stress-verhogende situaties.  Een mooi begin om zelf lekkerder in je vel te komen en rustiger te blijven in situaties waarin jij moe bent en je kind boos. 

Heb jij behoefte aan meer tips of hulp voor jezelf om lekkerder in je vel te komen, wil je weten hoe uit het negatieve cirkeltje met je kind kunt blijven en je kind kan helpen bij het ontladen van hevige emoties? Kom dan naar de oudercursus op 14 december. Na afloop weet je wat de behoefte van je kind is, hoef je niet meer te kiezen tussen wat hij/zij nodig heeft en wat jij wil en weet je hoe jij je kind kunt helpen zijn emoties te ontladen en zelf ontspannen te blijven. Neem contact met me op als je meer informatie wilt of je wil opgeven.

Drie korte momenten op de dag de aan-knop omzetten naar uit. Van buiten naar binnen, je eigen systeem opladen.  Kleine gewoonten, geven grote resultaten.

Heb een fijne dag!

 

Geralda

Plaats een reactie