Geven en ontvangen

Nog even en dan geurt het huis naar pepernoten. Ons huis gonst nu al van opwinding en verwachting.  Krijg je wat je op je lijstje hebt gezet, hoe zijn de surprises, word je een beetje geplaagd met de gedichten? De laatste weken zitten hier deuren op slot, wordt er papier, dozen, verf en geheimzinnige zaken in plastic zakken naar binnen gesleept. Het sinterklaasjournaal wordt dagelijks intensief gevolgd en beleeft.  Het geeft ook druk en hectiek, zeker in de laatste dagen dat ik toch nog van alles moet doen, halen en regelen. Voor mij overheerst de gezelligheid en een feest van geven en ontvangen. Dat laatste heb ik moeten leren. Wij moeders kunnen vaak beter geven dan ontvangen. Hoe fijn is het als je zorg en moeite hebt besteed om iets voor iemand te maken of te kopen en dat wordt werkelijk ontvangen. Dat is fijn voor de gever en voor de ontvanger is het net zo fijn als het zelf geven. Om te geven vanuit je hart, is het nodig dat je ook kunt ontvangen.

Hoe heb jij je verlanglijstje voor de Sint of Kerst ingevuld? Heb je een duidelijke wens opgeschreven, heb je het overgelaten aan de ander of ben je wat vaag gebleven bij iets wat je graag zou willen? Misschien heb je zelfs gezegd dat je niets hoefde en alles al hebt. Geef jij op die manier altijd je wensen en je verlangens aan? Blijf je vaag, hou jij ze voor je of vind je dat andere wensen voor gaan? Of heb je het idee dat ze wel weten wat jij leuk vindt, bedoelt en wilt? Dat is wel vaak wat we geneigd zijn te denken. Alleen kan de meerderheid van de mensen nog steeds niet precies elkaars gedachten lezen, toch?  We zullen het niet zeggen en schamen ons er een beetje voor, maar we zijn ook ietsje teleurgesteld als we nét niet krijgen wat we stiekem toch graag hadden gewild.

En is niets krijgen echt fijn? Begrijp me goed, het gaat me niet om meer, beter en groter. Het hoeven geen grote cadeaus te zijn. Juist een plagerig gedicht, een regel die spot on is en me aan het denken zet, een knutsel en ook een cadeautje zijn fijn om te krijgen. Omdat er zoveel meer achter zit dan het materiële; het is liefde, zorg, voorpret, aandacht, moeite die is gedaan om juist dat voor mij te maken, te verzamelen of te kopen.

Hoe zou het zijn als jij je uitspreekt wat je wensen zijn? Niet in vage termen, maar precies wat je wilt.. Op een verlanglijstje zet je toch wat je wilt, je zet er niet op wat je niet wilt Durven vragen om wat je wilt. Je vindt het zelf vast ook prettiger als iemand duidelijk aangeeft wat de wensen zijn. Je bedoeling is die persoon iets te geven, ergens blij mee te maken. Dan is een duidelijke richting toch lekkerder dan in het wilde weg zoeken en maar hopen op een goede match?

Weet je dat het precies zo werkt in de communicatie met je kind? Zeg jij tegen je kind wat je wilt of ben je geneigd te praten in wat je niet wilt? “Je mag de poes niet aan zijn staart trekken”, wordt dan bijvoorbeeld; “aai de poes maar over zijn rug, dat vindt hij lekker”. Probeer het eens uit. Je voelt je minder een politie agent en je kind weet beter wat er van hem of haar wordt verwacht. Er is minder ruis, want je kind hoeft het niet in te vullen en krijgt niet op zijn kop als hij het anders invult dan jij hebt bedoeld. Het werkt ook in gesprekken met je partner, collega of vrienden. Wees je bewust van de “nieten” in je communicatie en zeg wat je bedoeld.

Vandaag, de dag van geven en ontvangen, heb ik ook een cadeau voor jou. Omdat ik weet hoe bijzonder het is om het cadeau van je kind te mogen ontvangen. Op 14 december geef ik de oudercursus, waarin je de boodschap en de behoefte van je kind achter hevige emoties en gedrag ontdekt. Leer je hoe je dit kunt vertalen naar je eigen leven, zodat jij meer jouw wensen en verlangens kunt leven. En ook hoe je dat makkelijk kunt inpassen in je leven. Het is inclusief werkmap, koffie, thee, lekkers en lunch. Een dag waarop je even niet hoeft te zorgen, er wordt voor jou gezorgd. Kom jij het cadeau van je kind ontvangen? Als jij je aanmeldt voor 6 december 24:00 (6 december schijnt de officiële verjaardag van de Sint te zijn), krijg je korting en is je investering 77 euro ipv 97 euro. Heb jij je al aangemeld en zou jij het op jouw beurt cadeau willen doen, dan mag dat ook. Er zijn nog enkele plekken, dus wacht niet te lang.

Ik ga pepernoten bakken en ook opeten 😊 Ik wens  je een fijne avond, met veel gezelligheid en liefde!

 

Geralda

Plaats een reactie