Rust en regelmaat. Dat was vroeger een veel gehoorde opvoedmantra. Het was eigenlijk drie R’s, want reinheid hoorde er ook nog bij. Op de manier zoals het vroeger werd uitgevoerd is veel over te zeggen en in mijn ogen niet altijd helpend. Soms zelfs eerder het tegenovergestelde. Maar er zit ook een kern van waarheid in. Rust en regelmaat zijn goed voor onze gemoedstoestand en onze ontspanning.
Ons hoofd is vaak erg druk. Gedachten springen van het een naar het ander, allerlei dingen die we willen of nog moeten. In onze maatschappij gaat het leven snel. Er zijn veel prikkels, we kunnen voortdurend met elkaar digitaal in contact zijn, je bereikbaarheid is groot en er is veel mogelijk. Daar zitten voordelen aan, maar zoals we allemaal wel merken ook nadelen.
Stress op zichzelf is gezond. Het ontstaat wanneer de innerlijke balans van lichaamscellen uit evenwicht raakt. Stresshormonen zorgen ervoor dat de lichaamsfuncties weer in evenwicht komen. De mate waarin dit gebeurt, hoe lang het duurt en de controle erover maken het verschil of het nadelige gevolgen heeft. Als we steeds “aan” staan, alert zijn, klaar om in actie te komen en in actie zijn, is er veelal te weinig ruimte om tot rust te komen. We worden drukker in ons hoofd, spanning in het lichaam neemt toe, onrust, gaan slechter slapen, hebben eerder klachten als hoofdpijn, buikpijn en misschien kun je er zelf nog wel wat aan toevoegen. Als dat gedurende lange tijd aanwezig is, nemen deze symptomen toe.
Een leven zonder stress bestaat niet, dat maakt dat we moeten leren ermee om te gaan. Er zijn vele manieren om te leren meer rust en ontspanning in het lichaam en je hoofd te krijgen. Meditatie, bewuste stilte of verbondenheid met de natuur zijn bekende manieren. Je kunt er cursussen voor volgen, maar je kunt het ook eenvoudig inpassen in je dagelijks leven.
Om rust en ontspanning in te passen in je dagelijks leven en het meer vanzelfsprekend te laten worden, is regelmaat nodig. In eerste instantie vraagt het aandacht om ook werkelijk toe te passen, maar al gauw zul je merken dat het meer en meer een automatisme wordt. Zeker als je het koppelt aan een dagelijkse bezigheid. Als je het jezelf meer eigen hebt gemaakt, helpt de regelmaat bij het onderhouden van de rust in je lijf en in je hoofd en dat het zich verdiept.
Een van de tekenen wanneer er meer spanning in je lichaam is, zijn je schouders die meer omhoog gaan. Een ander lichamelijk teken is het aanspannen van de kaken. Elke keer wanneer je merkt dat je schouders bijna tegen je oren zijn aangeplakt, adem dan langzaam uit en laat je schouders zakken. Ga even zitten tegen de rugleuning aan, adem langzaam uit en concentreer je dat je schouders elke keer iets meer zakken bij elke uitademing. Als je dit een aantal keer herhaalt, dan zul je merken dat ook je kaken meer ontspannen. Ben jij iemand die het pas later opmerkt dat er meer spanning in je lichaam zit, dan kun je met jezelf afspreken dat je op je schouders let en even bewust ontspant elke keer als de telefoon gaat of voordat je gaat eten. Dat is dan toch al gauw een paar keer per dag.
Wat ook erg goed werkt is je aandacht richten op wat je aan het doen bent. Dus als je eet, eet dan en lees niet tegelijk je mail, facebook of kijk tv. Geniet van je eten en je drinken, neem er de tijd voor. Drink niet je koffie op bij het aanrecht, ga er even voor zitten. Het is beter voor je spijsvertering en ook dat helpt bij meer rust en ontspanning. Ben je met iemand telefonisch in gesprek, heb dan je aandacht bij het gesprek en vouw niet ondertussen de was op. Richt je aandacht op wat je aan het doen bent.
Als je de kinderen naar school brengt, breng ze, als het kan, op de fiets of lopend. Adem eens een paar keer diep in en uit. Voel de verschillende temperaturen, ruik de variatie geuren en zie de veranderende luchten die passen bij de seizoenen. Dan wordt dit minder een moment van haasten, wat je ook direct op een positieve manier merkt aan je kind. Deze kleine verandering geeft al een ander begin van de dag. Dit kun je natuurlijk ook doen als je naar je werk fietst. Past beide niet, bijvoorbeeld vanwege de grote afstand, zorg dan dat je elke dag even buiten bent. Om een wandeling te maken of even te fietsen. Tijdens je lunchpauze, na het avondeten of misschien komt er nu een goed moment voor jezelf bij je op. Het hoeft niet lang te zijn, de regelmaat is hier belangrijker dan de duur. Beter elke dag 5 minuten dan 1 keer per week een uur.
De laatste tip is het even langer blijven zitten op het toilet als je klaar bent. Klinkt misschien gek, maar het werkt. Belangrijk is in ieder geval om de tijd te nemen voor je toiletbezoek, dat komt je bekkenbodem ten goede. Je kunt even voelen hoe het met je is, hoe je lijf aanvoelt en een paar keer dieper in en uit te ademen. Het geeft je de ruimte om eventueel wat aan te passen in je programma, het op een andere manier te doen of om even de snelheid van het maar doorgaan te onderbreken. Ook word je steeds bewuster hoe jij je voelt.
Kleine aanpassingen met een groots effect op je rust in je lijf en in je hoofd, als je het met regelmaat toepast. Op deze manier toegepast zijn die twee R’s van oma zo gek nog niet.
Heb een fijne dag!
Geralda
Heb je hier een vraag over, een inzicht door gekregen of misschien heb je zelf een andere makkelijke tip, deel het met me. Ik vind het leuk om te horen!