Omgekeerde dag

Mijn kinderen hadden op de kleuterschool wel eens een omgekeerde dag. Hun school, ze zaten op een Vrije School, had een ritme voor elke dag. Een openingsritueel voor dag, een vast moment voor liedjes, spelen, verhalen en een ritueel om de dag weer af te sluiten. Een structuur waardoor kinderen weten wat er komt, hoe de dag er uit ziet en wanneer er iets anders komt.  De oudere kleuters namen de jongste kleuters als vanzelfsprekend hierin mee. Hoe heerlijk is dat voor een kind, als je weet wat er komt en in een ritme. Dat geeft veiligheid en daardoor kun je ontspannen jezelf zijn.

Maar ja, wat doe je als leerkracht als je ziet op een weer app dat het net pijpenstelen zal gaan regenen als het tijd is om naar buiten te gaan. En het aan het begin van de dag stralend weer is?  Een beetje regen is natuurlijk prima hè voor de Vrije school. Dan is het gewoon laarzen aan en gaan. Maar ik bedoel; met bakken uit de hemel. Weet dan ook dat ze een kleutertuin hebben, geen speelplein met tegels, maar zand, struiken, gras en een paar tegels. Dus spelen in zo’n bui betekent doorweekt en onder het modder. Heerlijk voor een kind en dan nog alleen als er daarna droge kleren zijn. Niet zo fijn voor de juf in de klas, laat staan voor de ouder die na schooltijd de klas mag schoonmaken…

De kleuterjuf had een briljante oplossing. Op het moment dat het anders moet, dan doe je een omgekeerde dag! De bekende structuur verloopt dus net andersom als normaal. Wat een prachtig gegeven toch? Alleen al het woord vind ik super en ik kan me zo goed voorstellen dat het dan makkelijk wordt voor een kind om in mee te bewegen zonder onrust of spanning. Het klinkt ook een beetje ondeugend en avontuurlijk spannend.

Een begrip dat ik snel heb overgenomen, als het weer eens anders liep dan ik had bedacht. Het eten te laat klaar, wat niet handig uit kwam met het naar bed gaan ritueel of als door mijn eigen onhandigheid de planning in de soep liep of door omstandigheden van buitenaf het anders moest gaan dan ik gezegd had, dan was daar dé oplossing: we doen een omgekeerde dag! En op een of andere manier gaf dat weer lucht en speelsheid. Mijn kinderen reageerden altijd verrast en blij. Ze kwamen zelf met ideeën hoe het dan andersom zou moeten, maakten er een spelletje van en bewogen mee met hoe het ging. Het is natuurlijk geen trucje die je wekelijks moet inzetten, dan vraagt het een meer realistische planning. Het is op een speelse manier leren flexibel te zijn, zonder dat het onrust of spanning hoeft te geven.

Net zo’n mooi begrip vind ik “omgekeerd spelen” als alternatief voor opruimen. Opruimen is toch saai en jammer als je net lekker aan het spelen bent. Het is nooit echt de tijd voor opruimen, er zijn leukere dingen te doen en te ontdekken, die eigenlijk allemaal eerst moeten nietwaar?! Tenminste ik herken dat wel. Al vind Ik het vaak niet handig en makkelijk bij mijn eigen kinderen. Voor mezelf herken ik dat gevoel ook maar al te goed.  Omgekeerd spelen geeft weer veel mogelijkheden en andere (speel)ideeën. Het klinkt ook net wat vrolijker vind ik.

Eigenlijk is het zoals omdenken. Mogelijkheden zien vanuit zachtheid en vriendelijkheid in plaats van doorgaan vanuit wilskracht, frustratie en onmacht. Het is veelal makkelijker te kijken naar wat er niet goed gaat, wat beter had gekund en frustratie daarover op te bouwen. Hoe fijn is het om met zo’n klein begrip als “omgekeerd” of andere houding om te gaan met dat wat niet lekker loopt. Je creativiteit en speelsheid in te zetten om het even helemaal om te draaien, vanuit een ander perspectief te kijken en daardoor energie en luchtigheid in je dag te blazen.

Waar loop jij tegenaan? Wat zou jij weleens vanuit een ander perspectief willen zien, wat nu nog wat stroef gaat in je leven of in de omgang met je kind? Ik ben benieuwd!

Wil jij dat wat stroef loopt in je leven of in de omgang met je kind vanuit een ander perspectief te zien? Geef je dan op voor de workshop; Je kind als spiegel. Een dag speciaal voor jou, waarin je een ander perspectief krijgt op dat wat je moeilijk of lastig vindt. Een dag samen met andere moeders, die tegen hetzelfde aan lopen. Een leuke, gezellige, inspirerende dag, waarna je weet wat  je kunt doen en opgeladen naar huis gaat.

Kan je niet wachten tot 21 maart, neem dan contact met me op, zodat ik je verder kan helpen.

Heb een fijne omgekeerde dag!

 

Geralda

Plaats een reactie