3 effectieve manieren om tussendoor te ontspannen

3 effectieve manieren om tussendoor te ontspannen

Neem jij je ook elke keer weer voor om meer tijd en ruimte te maken om nu écht meer te ontspannen? En op een of andere manier  krijgen steeds weer andere zaken, groot en klein, voorrang? Wist je dat het effectiever is om elke dag 5 minuten een ontspanningsoefening te doen, dan 2 keer per week een half uur? Juist de herhaling maakt dat je lichaam er sneller aan went. Na een week zul je merken dat op het moment dat je er voor gaat zitten, er al wat gebeurt in je lijf.

Hieronder volgen drie effectieve en verschillende manieren om meer ontspanning in je lijf te krijgen. Je kan ze eenvoudig tussendoor doen. Je kan eentje uitproberen, of alle drie, zodat je zelf kunt ervaren welke het beste bij je past. Wil je het meest optimale effect, spreek dan met je zelf af dat je het 21 dagen doet en ervaar eens wat een verschil het geeft na een paar dagen, na een week, na 21 dagen. En reken maar dat er een verschil is als je het 21 dagen consequent blijft doen. Niet meer dan 5 minuten per dag, dat zou moeten lukken, toch?

Ga lekker zitten op een stoel, billen goed naar achteren en laat je ondersteunen door de zitting en rugleuning van de stoel. Voel hoe het je met is, wat je in je lichaam waarneemt.

Oefening 1. Leg één hand op je buik, het maakt niet uit welke. Richt je aandacht op je ademhaling, volg je ademhaling precies zoals het gaat. Je hoeft er niets aan te veranderen. Volg het op een plek waar jij dat goed kunt waarnemen. Dat kan bijvoorbeeld bij je neus, mond, borst of buik zijn. Blijf 2-3 minuten je ademhaling volgen. Merk op hoe jij je nu voelt, is er iets veranderd of niet?

Oefening 2. Ga zitten op het puntje van je stoel. Voel even hoe het met je is, wat je in je lichaam voelt. Leg je handen op je bovenbenen. Glijd met je handen over je benen naar beneden naar je voeten en weer terug. Herhaal dit in een rustig tempo, neem je benen en voeten helemaal mee. Gebruik zoveel of zo weinig druk als jij prettig vindt. Blijf dit een of twee minuten herhalen. Belangrijk is dat je het in een rustig tempo doet en je aandacht bij je handen houdt. Ga dan weer even voelen hoe het met je is en of er iets veranderd is met het begin.

Oefening 3. Heb je toevallig een fitnessbal in huis? Perfect! Heb je die niet en wel een skippybal? Ook super! Pomp de fitnessbal weer eens op (vaak ligt het vergeten ergens in de kast) of pak de skippybal erbij en ga erop zitten. Voel hoe het je met is, wat je in je lichaam waarneemt. Beweeg rustig heen en weer, voor naar achteren, zijwaarts, rondjes, net wat fijn voelt. Zoek niet de grenzen op, dan zou het meer een balans oefening zijn. Beweeg kleine stukjes in alle richtingen voor 3-5 minuten. Voel even na hoe het met je is en of er iets veranderd is.

Heb je die allebei niet in huis, dan sla je deze even over en richt jij je op oefening 1 of 2 of eventueel op bonus oefening nummer 4:

Bonus oefening 4. Begin opnieuw met waarnemen hoe het met je is en wat er op de voorgrond staat. Doe je schoenen uit en leg 1 voet op je andere knie. Pak met beide handen je voet vast en knijp, kneed, wrijf, duw en stretch je voet met aandacht, op een rustige manier dat het ook prettig voor je is. Na twee minuten, wissel je van voet. Voel nadien even na of er iets veranderd is.

Al deze oefeningen helpen je weer wat meer in je lijf te zakken, vooral op momenten dat je veel in je hoofd zit. Hoe je weet of je meer in je lijf zakt? Als je voelt dat je wat rustiger wordt, in je denken, in je ademhaling of in je buik. Je meer bewust bent van de stoel, je benen of je voeten. Jij je minder gejaagd of gehaast voelt. Je kunt ze tussendoor doen. Besteed aandacht aan hoe je lijf voelt vooraf en na de kortdurende oefening. De herhaling maakt dat je steeds snellen en dieper in je lijf kunt zakken. Probeer maar eens uit!

Ik ben benieuwd hoe de oefeningen je bevallen en wat je eraan hebt. Laat het me weten!

 

Heb een fijne dag!

Geralda

Plaats een reactie