3 instant ont-stressers

Inmiddels loopt mijn nieuwe groep een paar weken, waarin we in 5 weken dieper de ontspanning in gaan. Ik geniet er enorm van en mijn hoofd bruist van de ideeën. In deze groep gaat het namelijk vooral om het ervaren en doen. Weer voelen van ontspanning in je lijf. Ervaren hoe rust in je hoofd ook al weer was. Diep van binnen weten wat je wil en daar woorden aan geven. Genieten zonder onrust.

En dat bracht me op het idee om met jullie 3 korte ont-stressers te delen.  Geen hacks of trucjes, want dat zou betekenen dat je in je hoofd nog bezig bent met je boodschappenlijstje terwijl je ze doet. Het gaat er juist om dat je jouw aandacht richt op wat je aan het doen bent. Het is wel net zo simpel als een trucje. 

Ze werken als een tierelier. Tot nu toe gaf ik ze alleen aan mijn cliënten. Deze kleine rituelen brengen je zenuwstelsel tot rust en je hoofd weer in connectie met je lijf. Kies in het begin voor een rustige plek en zorg dat je niet gestoord wordt. Zoals met alles wat je aanleert of aan moet wennen, vraagt het herhaling en even geen afleiding. Later kan je ze zo tussendoor doen. Al zal je bij sommigen de vraag kunnen krijgen wat je aan het doen bent. 😊 (Waarschijnlijk omdat het er lekker zen uitziet) Klaar? Here we go:

  1. Adem 10x in door je neus en langer uit door je mond. Perfect om te doen als je s avonds in bed ligt of s ochtends voor je er uit stapt. In de ochtend zorgt het ervoor dat je slaapcyclus wordt afgemaakt, waar dat mogelijk niet helemaal is gedaan. Is echt een ander begin van de dag. In de avond maak je de overgang van de dag naar de nacht. Maakt je nachtrust anders. Helpt ook als je in de nacht wakker ligt.
  2. Voor deze moet je even bij een tafel gaan zitten, en je ellebogen op de tafel leggen. Leg je handen weer op je wangen en maak ze zacht. Dit keer leg jij je middelvinger op je onderkaak. Stel je voor (en dat is essentieel, zet je intentie! Niet gaan trekken!) dat je zachtjes steeds meer ruimte krijgt tussen je kaken bij het kaakgewricht. Gewoon door de aanwezigheid van je handen op je kaken die net wat richting geven (zonder dat actief te doen!) Achter het kaakgewricht zit namelijk een kluwen zenuwen die verband houden met je stresssysteem. Op deze manier geef je ruimte en zachtheid aan die kluwen en aan je zenuwstelsel.
  3. Sluit je ogen. Leg je handen bij je heupen en als je uitademing komt glij je met je handen over je benen naar beneden naar je voeten, als je inademing komt ga je omhoog. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk meeneemt van je benen en vanaf je heupen helemaal naar je voeten gaat en weer terug. Dat gaat het makkelijkste als je omhoog een andere route neemt dan omlaag. Herhaal dit ongeveer 2 minuten, dan zak je in de beweging en wordt het een loop. Voel na die 2 (of 3, 4) minuten even na hoe het voelt.

Ik heb er nog veel meer, maar dan overweldigt het je misschien en haak je af. Ik merk dat altijd bij mezelf als er 12 bonussen bij iets zitten, want ik weet nooit wanneer ik naast een programma al die bonussen moet gaan doen of luisteren.

Kies er eentje of twee en doe die de komende week eens regelmatig. Voor het beste effect begin je met elke dag. Krijg je daar gelijk al vlekken van in je nek, start dan met om de dag of 3x de komende week. Plan het wel even, anders ben je het zondag al weer vergeten.

Laat je me even weten hoe het voor je werkt? Zou ik super leuk vinden! Ik hoop echt dat je het doet. Heb je het idee dat het bij jou geen effect heeft? Stuur me dan een berichtje, dan denk ik met je mee. Want ook voor jou is balans tussen je actieve zelf met een rustiger hoofd mogelijk!

Heb een heerlijk weekend!

Liefs, Geralda

Plaats een reactie