5 eenvoudige massage technieken

5 eenvoudige massagetechnieken om je kind vaker te masseren

Heb jij ook samen met je kind babymassage gevolgd? Vond je het fijn om te doen? Ik wel. Doe jij het nog? Of is je baby nu een peuter, kleuter of zelfs een puber zoals die van jij en doe het daarom niet meer? Weet dat je ook als is je baby nu een kind of zelfs groter, dat je nog steeds de technieken kan toepassen. Misschien vraagt het wat vaker de greep herhalen omdat je het armpje of been niet helemaal in je hand kan hebben. Probeer het maar eens uit.

Ik vond het heerlijk om mijn kinderen te masseren, om dat lijfje nog verder onder mijn handen te voelen ontspannen. Ik deed het regelmatig en als ik het flesje olie al pakte begonnen ze (echt alle drie, alleen niet tegelijk hè, ik masseerde een voor een) al enthousiast met hun armpjes en beentje te bewegen. Ook toen ze konden rollen of staan en dus niet meer enigszins rustig bleven liggen, ging ik door met masseren. Ik ben van het praktische, dus ik deed het op ons bed of op de commode en ik heb het ook op de grond in de warme badkamer na het douchen gedaan. Als ze eenmaal kunnen staan of rollen, dan willen ze dan natuurlijk ook doen. Dus dan masseerde ik waar ik bij kon. Lagen ze op de buik, dan deed ik de  rug, gingen ze staan, dan de beentjes. Ze hadden het echt wel door, want als ik stopte, bewogen ze zo naar me toe dat ik als vanzelf weer verder ging.

De lijfjes werden groter en ik was er steeds meer tijd mee kwijt. Mee kwijt, zo voelde het op een gegeven moment. Het was niet meer te doen, alle drie op een avond te masseren. Hoe leuk ik het ook vond en ik deed het echt niet elke avond, het werd me toch teveel. Met zo’n hele lichaamsmassage ben je wel wat langer bezig dan met zo’n baby formaat.

Mijn kinderen vinden het gemasseerd worden ook fijn. Nu nog steeds. Het helpt ze te ontspannen, bij hun rust te komen. Voor alle drie. Ik merk dat het juist (beter woord, is denk ik ook, want elke leeftijdsfase heeft zijn uitdagingen) nodig is bij de puberleeftijd. Als je degene bent die masseert dan ontspan je automatisch zelf ook. Het is een fantastisch moment om ze even één op één te hebben. Je voelt letterlijk hoe ze in hun vel zitten en wat ze nodig hebben. De mooiste verhalen komen los. Alleen al daarom is het de moeite waard.

Ik ben nog steeds van het praktische en die lijven worden niet kleiner, dus nu vraag ik ze wat ze gemasseerd willen hebben. Niet meer het gehele lijf, een deel, zoals het hoofd, de rug of de benen. Soms spreek ik een tijd met ze af, bijvoorbeeld dat ik 15 minuten masseer. Die kaders werken erg goed. Soms masseer ik met olie en soms doen we iets in de trant van nummer 2 die hieronder volgt.  Om de drempel voor jou lager te maken en omdat ik hoop dat je weer gaat of blijft masseren (ook als het lijfje een lijf wordt), heb ik 5 gemakkelijke manieren om de massage weer op te pakken voor je;

  1. Tekenen op de rug en degene waarop de rug getekend wordt mag raden. Het is ook erg leuk om dit af te wisselen. Teken eens een zon, bloem, boom, huis, vlinder, letters, cijfers, hoe ouder het kind hoe moeilijker je het kunt maken.
  2. Neem een dier of activiteit. Bijvoorbeeld pizza of koekjes bakken. Zeg welke ingrediënten je in de bak doet, bijvoorbeeld meel en strijk dwarrelend met je vingertoppen over de rug, water of melk is een stroom. Kneed alle ingrediënten, maak een grote ronde of kleine kiekjes en versier het. Daarna in de oven (twee warme handen op de rug), snijden en als laatste lekker opeten. Bij een paard of hond kun je borstelen met een harde borstel, zachte borstel, de voetjes droog/schoonmaken, de haren kammen, etc. Je kunt je creativiteit helemaal uitleven. Denk ook eens aan auto wassen of in de tuin werken. En kom je er zelf niet helemaal uit, er zijn ook kaartjes met massage voorbeelden te koop.
  3. Strijken: dit kan over de kleren heen. Het is vaak een mooi (deel) begin voor kindjes die niet van massage houden. Van boven naar beneden, voor en achter langzame lange streken maken met beide handen naast elkaar
  4. Massage voetjes. Dit kan ook als je bij ze zit of als ze tv kijken en hun voetjes op je schoot hebben liggen. Met vlakke hand over de voetzool, zachtjes kneden van de tenen, met je vingertoppen de voetrug volgen naar de tenen en door tussen de tenen (afhankelijk hoe groot je kind is), om de enkel, stukje onderbeen meenemen in het strijken.
  5. Gezichtje/haren: strijk met je handen over het gezichtje heen, van boven naar beneden. Strijk over de wenkbrauwen en langs de neus. Zachtjes kneden in de wenkbrauwen is vaak erg prettig. Masseer de oorranden, strijk met je handen of vingertoppen lange streken door het haar, aan het einde er zachtjes aan trekken (met volle hand, niet te kleine plukjes, dat doet vaak zeer).

Misschien denk je nu, ik zou wel willen, maar mijn kind houdt niet van massage. Ik denk dat alle kinderen in principe van massage houden, ik ben nog nooit een kind tegen gekomen die er echt niet van houdt. Meestal worden ze onrustig bij wat ze van binnen voelen, kunnen ze niet goed bij hun rust komen of zijn er niet aan de voorwaarden om te kunnen ontspannen voldaan. Dat vraagt dus iets anders. Vaak meer tijd, vooral vertragen, veel herhalen en kleine stapjes in het masseren.

Houdt jouw kind niet van masseren? Of wil je nog meer eenvoudige manieren en tips weten hoe jij je kind kan helpen te ontspannen? Neem dan contact met me op, ik help je graag op weg!

Of doe mee met de workshop “Samen lekker in je vel”.  Je leert hoe het komt dat jouw kind nu niet lekker in zijn vel zit en hoe jij je kind kunt helpen lekkerder in zijn/haar te vel te komen. Hoe je voor jullie beiden kunt zorgen zonder dat er iemand te kort komt. Wat de behoefte van je kind is ten aanzien van het gedrag dat hij/zij laat zien. En welke eenvoudig in te passen stappen je kunt zetten om er ook na deze dag lang profijt van te hebben.

Hoe zou het voor je zijn om meer ontspannen door de drukke decembermaand heen te gaan? Jij en je kind lekkerder in je vel? Het is in een kleine groepin een kleine groep, maximaal 8 personen. Er is dus voldoende tijd en ruimte voor ieders specifieke situatie. Een gezellige dag, waarbij je ook veel leert van elkaar.  Het is altijd een inspirerende, leuke, beetje confronterende (je kijkt tenslotte in de spiegel, waar je mooie dingen kunt zien!), praktische dag, waarna je opgeladen weer naar huis gaat om met je kind te knuffelen. De dag is zonder kinderen, het is namelijk een dag helemaal voor jou! Waarin je even meer bent dan alleen moeder en je niet hoeft te zorgen of ogen aan alle kanten in je hoofd hoeft te hebben. Een dag om op te laden, geïnspireerd te worden en vooral om blij van te worden. Het is inclusief werkmap, koffie, thee, lekkers, gezonds en lunch. We beginnen om 9:30 en eindigen om 16:30.

Geef jij je op? Tot 20 november krijg je korting en is je investering 77 euro, daarna is het 97 euro. Ik zou het leuk vinden je weer te zien, je te helpen dat jij en je kind meer ontspanning vinden (of behouden!).

 

Plaats een reactie