Aandacht maakt alles mooier

Aandacht maakt alles mooier, is de slogan van Ikea. Gerichte aandacht zou ik daar nog aan toe willen voegen. Want ik weet niet hoe het met jou is, maar door alles wat ik wil doen, van me gevraagd wordt of moet doen, heb ik een tijdje mijn aandacht over minimaal twee dingen tegelijk verdeeld. Het leek me lekker efficiënt, vriendinnen deden het en leek vooral ook handig. Strijken of koken en bellen met mijn moeder, wandelen met de hond en een podcast luisteren, was opvouwen en Say yes to the dress kijken (tja, quilty pleasure).

Maar het maakte me eigenlijk gestrest, in plaats dat het me tijd scheelde. In plaats van lekker van het buiten zijn genieten met alle geuren, kleuren, uitwaaien en rust, raakte mijn hoofd voller van alle ideeën en moetens. Ik liep wel buiten, maar was ik er niet bij. Ik miste wel eens wat in het gesprek, omdat ik even moest opletten bij het koken of van kledingstuk moest wisselen bij het strijken. Ook voelde het toch een beetje gek als mijn vriendin met me belde en we deden allebei tegelijk ook nog iets anders. Ik wist nog dat ik eerder niet zo’n voldaan gevoel had na zo’n gezellig bijklets telefoontje als zij ondertussen de was in de machine aan het doen was. Ik voelde me ook minder gehoord.

Vaak ben je dan ook bezig met wat er eerder is gebeurd of wat er nog komen gaat, met alle zorgen of angsten of druk.  In plaats van het plezier van een gesprek, het bijzondere van een moment of voelen hoe bij je er van wordt. En je bent minder aan het genieten van wat er nu gaande is. Tijd lijkt dan ook altijd te snel te gaan of dat je tijd kort hebt. Je holt een beetje door en je jaagt zelf op. Contacten hebben minder diepgang en soms gaat hetgeen wordt verteld zelfs langs je heen. Terwijl je dat natuurlijk niet wil. Iemand zou zelfs het gevoel kunnen hebben niet de moeite waard te zijn om je volle aandacht te hebben.

Het voelde niet fijn, dus ben ik weer mijn aandacht op 1 ding tegelijk gaan richten. Als ik kook, dan kook ik. Als ik bel, dan bel ik. Het is rustiger, ik voel minder druk. Ik ben me veel meer bewust van het moment zelf en wat het met me doet. Gek genoeg is er gevoelsmatig meer tijd. Maar vooral meer voldoening.

Eerlijk is eerlijk, ik vouw nog steeds de was en kijk tegelijk naar Say yes to the dress. Ik geloof niet dat de was zich tekort gedaan voelt, maar soms check ik ook het nieuws tijdens het ontbijt als er nog verder niemand aan tafel zit. Met aandacht eten is natuurlijk wel beter, dus dat is nog een puntje. Working on it.

Wat doe jij meestal met je aandacht, richten op 1 ding of verdelen over meerdere zaken?

Geralda

Plaats een reactie