Als Dan Techniek

Rondrennende breinen, opgejaagd gevoel en doorzetten. Ik spreek haar tussen de bedrijven door en we hebben het (natuurlijk 😊) over hoe stress en spanning je leven kan overnemen. En hoe vaak er dan wordt doorgezet. Schouders eronder en doorrrr.  Wat veel wordt “goed gepraat” door jezelf gerust te stellen dat het over een maand lente is of dat het straks wel rustiger wordt. Terwijl iedereen weet dat straks een rekbaar begrip is en na “straks” een nieuwe straks komt.

Als-dan techniek noem ik het. Je kent het wel; als je 6 kilo lichter bent dan… Dan voel jij je wel mooi, zit je lekker in je vel, gaat het makkelijker en lacht het leven je toe. Als de kinderen groter zijn dan heb ik meer tijd voor mezelf. Of; als het vakantie is dan kan ik opladen.

We weten allemaal dat het niet die kilo’s zijn die maken dat je zelfbeeld opeens veel positiever is. Veel vrouwen die zijn afgevallen hebben nog het oude beeld van hun lijf in hun hoofd en voelen zich nog steeds te dik. Het gaat veel meer over voelen en hoe je naar jezelf kijkt.

Als de kinderen groter zijn vult de tijd zich op met andere zaken als je anderen meestal voor laat gaan. En hoe vaak valt het tegen met opladen in de vakantie? Of zit je na een halve dag werken al weer in het oude patroon? Ook dit gaat over voelen en hoe je naar jezelf kijkt.

Voelen wat je wil en nodig hebt. Jezelf gunnen dat het niet zo overleven hoeft te zijn, maar veel meer léven mag zijn. Lichter leven, zonder jezelf voorbij te lopen. Energie hebben om de dingen die moeten te kunnen doen én genoeg over hebben om ook andere dingen te kunnen doen.

We weten vaak best wat goed en gezond zou kunnen zijn. Maar dat zijn algemeenheden. Die nog niet zijn afgestemd op jou, wat noodzakelijk is als je echt resultaat wil hebben. En als de lat dan ook nog eens hoog ligt, is het vaak teleurstellend dat het niet lukt of niet het effect geeft wat je wil.

Ik vind dat logisch. Als je niet meer zo goed kan lezen, kan je een brilletje bij de Hema ophalen wat in eerste instantie prima werkt. Maar als het probleem groter wordt dan voldoet zo’n algemeen brilletje niet meer en ga je naar een gespecialiseerde winkel. Waarom zou dat anders zijn bij stress, opgejaagd gevoel en een vol hoofd?

Er is een verschil tussen weten en voelen. Weten gaat over algemeenheden en als het goed is ook over zelfkennis. Voelen is bewustzijn wat iets met je doen én (dit wordt vaak vergeten!) het weten toepassen op jezelf. Die toepassing is essentieel.

Voelen maakt dat wat je weet en leert op een dieper niveau integreert. Dan verandert er wat. Kost het geen moeite meer om het anders te doen, want het is anders. Dat is geen quick fix, maar hoeft ook geen jarenlang proces te zijn. Het is niet ingewikkeld. Het is ook niet iets wat je er even tussendoor doet, omdat de fase tussen het oude en het nieuwe onwennig en zoeken is. Wat sneller en makkelijker gaat als je daar hulp bij hebt.

Je weet allang dat het oude niet meer past. De als-dan techniek heeft niet geholpen om het structureel anders te kunnen doen of te ervaren. Wanneer is het voor jou genoeg? En wil je niet de winter uitzitten, wachten op de lente of de volgende vakantie totdat je besluit dat je jouw leven mag léven? Dat het geen overleven hoeft te zijn?

Heeft deze blog iets bij je geraakt? Een inzicht gegeven of kijk jij er heel anders naar? Laat het me weten, vind ik oprecht leuk.

Liefs, Geralda

Je hoeft niet te weten hoe. Ik vertel je met alle plezier en vrijblijvend hoe ik daarin kan bijdragen als je dat zou willen en ik geef je echt waardevolle tips die je gelijk kan toepassen. Geen algemeenheden, maar afgestemd op jou. Zodat jij kan genieten zonder dat opgejaagde gevoel van jouw leven en alle mooie dingen die daarbij horen.

Van uitstel komt afstel. Vanuit mijn hart hoop ik dat je geen spijt krijgt van het niet op de goede manier in actie komen. Voor je het weet gaan je kinderen het huis uit en ben je die tijd druk geweest met verwachtingen, moetens en anderen in plaats van samen volop genieten zoals je voor ogen had.

Plaats een reactie