Bevestiging.Voelt goed.

Laatst heb ik wat gekocht bij Cool Blue. Zoals dat gaat, ontving ik In mijn mail box een bevestigingsmailtje. Bovenaan het mailtje stond. Bevestiging. En daar onder; Voelt goed. Mooi vind ik dat. Het is eenvoudig en slim gevonden en tegelijk zo waar. Het komt binnen en doet iets met je. Bevestiging voelt goed. Het geeft je de bekrachtiging dat je op jouw goede weg zit. Vooral als je het zelf even niet meer kan zien waar jouw waarde ligt. Dat jij en je kwaliteiten even gezien worden. Mijn  kwaliteiten werden natuurlijk niet gezien met dat mailtje, maar ik kreeg wel een positief gevoel.

Natuurlijk is het fijn dat je bevestiging uit jezelf kunt halen. Zelf vertrouwen voelt in wie je bent en wat je doet. Om dat innerlijke kompas te kunnen ontwikkelen en versterken heb je de ander nodig. De ander spiegelt en geeft feedback, ook non verbaal. De ervaringen die je opdoet leren je of de reactie op of de uitkomst van je handelen is zoals je graag zou willen. De basis wordt daarbij in je jeugd gelegd, waarin je ouders je stimuleren, je bevestigen in dat jij goed bent zoals je bent. Kinderen voelen zich gesterkt in hun zijn en komen meer tot bloei.

Als kind, ik was rond 7 jaar, zat ik op een knutselclubje. We maakten elke week van ander materiaal iets creatiefs.  Zo ook die keer dat we aan de slag gingen met zoutdeeg en aan de hand van een sprookje. Zoutdeeg lijkt op brooddeeg, maar het is zoals de naam al zegt erg zout en gebakken kan je het verven. Ik maakte de prinses op de erwt. De dame die het knutselen leidde, was erg vooruitstrevend en vond dat zij geen waarde aan moest geven aan onze werkjes. Zij zei er niets over, complimenten of tips gaf ze niet. Wij, de kinderen, konden dit uit ons zelf halen volgens haar.  Ik weet nog dat ik dat raar vond. Ik vond dat ze me toch wel een tip kon geven als ik niet zo goed wist hoe ik voor elkaar kon krijgen wat ik bedacht had of kon opmerken hoezeer ik mijn best had gedaan op de details en de kleuren. Ik voelde me eerder afgewezen dan gesterkt in mijn eigen kunnen.

Nu volwassen snap ik haar intentie wel. Proberen te stimuleren om de waarde uit jezelf te halen en je eigen graadmeter te zijn. De manier waarop heb ik nog steeds wel mijn vraagtekens bij. Mijns inziens helpt de ander je om je eigen graadmeter te vormen. Door jezelf aan anderen te spiegelen, te leren van de overeenkomsten, verschillen en alle nuances daar tussen in. Het geeft je de mogelijkheid om af te stemmen met jezelf of het klopt van binnen. Je eigen mening te vormen, bij te stellen. En steeds sterker te staan in jouw visie en in je zelfvertrouwen.

Bevestiging geeft een goed gevoel. En zolang bevestiging niet noodzakelijk is om je goed te voelen, krijgt je zelfvertrouwen een positieve boost. Je voelt je gezien en gesterkt in je zijn, daardoor trek je meer ervaringen aan die dit bevestigen en groeit je innerlijke kompas. Het onderscheid tussen wat wel en niet voor jou klopt wordt steeds duidelijker, evenals aan welke feedback je wel of geen waarde moet hechten. Bevestiging van buitenaf is dan steeds minder nodig en kan je vooral gebruiken zoals het bedoeld is: te weten dat je op jouw goede weg zit. Dat doet je goed voelen!

Geralda

Plaats een reactie