Cirkels in het water

De zon die schijnt, buiten spelende kinderen en binnenin jezelf kan je chaos voelen. Onrust, spanning, misschien afgewisseld met vertrouwen en goede hoop. Iets wat ook merkbaar is om ons heen en in de wereld. Ik hoor het in ieder geval veel in de praktijk.

Onrust en spanning die langere tijd aanhouden, triggeren angst. Deze gevoelens willen we liever niet voelen, waardoor we vaak nog gaan harder werken om ze niet te hoeven voelen. Dus gaan we de strijd aan met deze gevoelens door ze te negeren, weg te stoppen of te controleren. Bijvoorbeeld door ongezond te eten, intensief te sporten/schoonmaken, aandacht richten op anderen, obsessief gezond doen. Allemaal trucjes om het niet te hoeven voelen. Hoe meer je gevoelens onderdrukt die je liever niet wil voelen, hoe sterker het wordt.

Angst leidt namelijk tot meer stress. Stress kan weer leiden tot paniekerig allerlei wilde impulsieve acties doen. Het versterkt elkaar. Het is dus belangrijk om niet alleen stress te verminderen, maar ook om angst toe te laten zonder erin te verdrinken of dat het je overspoelt. Vaak heb je daar hulp bij nodig.

Je kunt angst voelen als een sensatie in je lichaam. Door je aandacht te richten op je lichaam en de gevoelde sensatie, haal jij je aandacht weg van je beklemmende gedachten en weg van de verlammende emotie. Je hebt je aandacht bij de sensatie in je lichaam. Door te observeren van wat er is, vergroot jij je bewustzijn voor de sensaties in je lichaam. Dus ook voor fijne sensaties. Als plezier, dankbaarheid, rust, evenwicht, compassie en liefde. Dit helpt je bij het rustiger worden in je hoofd en ontspanning. Het werkt zelfs door bij je zelf herstellend vermogen van je lichaam en innerlijke groei.  

Vaak weet je wel wat daarbij helpend is. Met kwaliteiten als verbinding, samen, naar de stilte in jezelf.

Deepak Chopra verwoord het mooi; een energiek lichaam, reflecterend hoofd, compassievol hart en lichtheid in je zijn.

Moeders helpen meer rust en ontspanning te laten ervaren is natuurlijk altijd al mijn grote focus en aandachtspunt geweest. Ik weet ook hoe lastig het is om uit je hoofd en naar je lijf te komen. Vooral als er angst ook een rol speelt. Want er komt namelijk meer bij kijken dan een dagje naar de sauna of even met een kop thee rustig zitten. Daarmee lukt het niet echt om die cirkel van stress, kort lontje en achter de feiten aan lopen te doorbreken. Hoe graag je ook wil en hoe je ook de juiste dingen lijkt te doen.

Zoek dan hulp. Iemand die je kan helpen om die stress en angst los te kunnen laten. Jou te helpen om bij je rust en ontspanning te blijven. Om je weer vrijer te voelen in en met jezelf. Doordat jij kan zakken, kan jouw kind met je mee zakken in zijn of haar lijf.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat dàt ten goede komt aan onszelf en aan het grotere geheel. Als kleine cirkels in het water, die steeds groter worden.

Heb je een inzicht gekregen? Stuur me een mailtje. Vind ik leuk.

Liefs, Geralda

Plaats een reactie