Connecting the dots

Steve Jobs hield in 2005 een indrukwekkende speech voor de afgestudeerde studenten van Stanford University. Hij vertelde 3 verhalen. Het eerste verhaal ging over hoe gebeurtenissen en beslissingen in zijn leven hebben geleid tot zijn succesvolle en betekenisvolle leven. Connecting the dots, heb je vast weleens van gehoord.

Die belangrijke punten in je leven kun je pas achteraf verbinden, waardoor duidelijk wordt waarom ze je hebben geleid naar waar je nu staat. En je moet erop vertrouwen dat ze op een of andere manier samen komen in je leven. Daardoor kan je handelen naar je intuïtie, buikgevoel of hoe jij het noemt. Want geloven dat de verschillende punten ergens samen komen geeft je het vertrouwen dat jij je hart kan volgen, zelfs wanneer het je van de bekende en gebaande paden afleidt. 

In je lijf zie ik precies hetzelfde. Belangrijke ervaringen in het leven laten markers achter in je lijf. Mooie, liefdevolle ervaringen kan je gebruiken als ankers om tot rust te komen als er paniek in je lijf is of om in een diepe ontspanning te komen. Pijnlijke en verdrietige ervaringen worden opgeslagen totdat er ruimte is om verwerkt te worden. Verwerken betekent niets anders dan er iets mee kunnen, het meenemen in je leven, verinnerlijken, zodat je niet in dezelfde valkuil hoeft te stappen of er verrijkt door wordt. De pijnlijke ervaringen kunnen te groot zijn of het zijn er teveel om dat gelijk te kunnen doen.  

De signalen van je lichaam geven je informatie hoe jij je innerlijke rust kunt vinden, helpen je te vinden wat je het allerliefste wil doen, leren je om te gaan met moeilijke situaties. Ze helpen je verbinding en harmonie te voelen. Ze zijn als het ware richtingaanwijzers. Je ziet ze niet door (teveel) in je hoofd te zitten of door maar bezig te blijven.

De betekenis begrijp je pas werkelijk achteraf.  Als je ze hebt gevoeld en de verbinding met je eigen lijf hebt gemaakt. Ook hier zie je weer zo binnen zo buiten. Werkelijke rust, verbinding en harmonie om je heen ontstaat pas als het binnenin jou aanwezig is.

Zoek de speech van Steve Jobs zeker even op. Het is moeite waard!

Liefs, Geralda

Plaats een reactie