De mama versie van vervelen

Heb jij dat ook weleens, zo’n ontzettende …..dag, waar bij jij jezelf in de weg zit? Niet eens gerelateerd aan een bepaalde periode in de maand (was dat maar zo, dan had je nog het excuus van chocola, ik wel tenminste) Van die dagen dat je het niet meer weet, met je ziel onder je arm loopt, honderd dingen kunt doen en tot niets komt. Korter reageert dan je wil en tegelijk een soort drang in je hebt om tegen alles en iedereen bozig te doen.  Waar je dan weer spijt van hebt.

Hoe komt het toch dat je niet even lekker kunt afreageren zonder schuldgevoel. Zonder het idee dat jij je kinderen tekort doet, er niet voldoende voor ze bent, niet geduldig genoeg, niet aanwezig genoeg. Van alles niet goed genoeg. Ook dat nog, terwijl je met je ziel onder de arm loopt. En daar al van alles van vindt. Je lijf zit je in de weg, het liefst wil je eens lekker schreeuwen en toch ook weer niet. Je wilt gewoon weten wat je wilt. Zucht.

Ik denk weleens dat het de moeder versie van vervelen is.  Het even niet meer weten en er ook geen snelle oplossing voor hebben. De controle een beetje kwijt zijn en jezelf vast zetten in je lijf en je hoofd.  Jammer genoeg hebben we de neiging om dat af te wijzen bij ons zelf. Voor onze kinderen vinden we het heel gezond dat ze zich eens vervelen en accepteren we de bokkigheid. Misschien werkt het bij ons wel hetzelfde. Door even te moeten wentelen in je eigen ellende, een soort pas op de plaats, komt er ruimte voor beweging, een nieuwe richting, een creatieve impuls.

In je lijf is het oude, dat wat je niet meer wilt of nodig hebt, nog niet losgelaten. En de nieuwe bewegingsruimte om te ontdekken wat je wilt, nog niet ingenomen.

Wat mij helpt op zo’n dag, is wandelen, buiten actief zijn of iets bakken. Verbinding met de natuur of bewegen geeft ontlading aan de opgekropte spanning in mijn lijf. Door letterlijk in beweging te komen, gebeurt dat innerlijk ook. Bij cliënten op de bank merk ik hetzelfde. Het lijf wordt door de diepe ontspanning innerlijk in beweging gezet, waardoor spanning los gelaten kan worden en ruimte in het lijf komt. Juist dan weet je wat je dan wel wilt en komen er allerlei mogelijkheden hoe dit vorm te geven in je op. Je hoofd en je lijf stromen weer. Creatieve oplossingen waar je eerder niet op was gekomen en je lijf die weer lekker aanvoelt.  

Als je het meer kunt zien als vervelen met de bijbehorende voordelen, hoef jij je ook niet meer schuldig te voelen, toch?! Daarna heeft jouw hernieuwde energie een positief effect op je aandacht voor je kind en op je gezin. Win- win dus!

Heb een fijne dag!

 

 

 

 

Geralda

Plaats een reactie