de ochtend blunder

Het stomste  wat ik in de ochtend kan doen is scrollen. Het is namelijk niet het lekkerste begin van mijn dag, mijn energie neemt eerder af dan toe en ik word er meestal niet blijer van. Het gevoel dat ik iets niet goed doe, omdat mijn leven er niet X,Y of Z  uitziet kan ik inmiddels wel tackelen. Maar ik ga teveel nadenken over wat ik vind van de boodschappen die grofweg twee reacties oproepen; bewustwording of afkeuring omdat in hun ogen de andere kant te weinig belicht wordt.

Er komen leuke vermakelijke filmpjes en positieve berichten voorbij tijdens het scrollen, maar zo zijn ze niet allemaal. Juist die laatste blijven meer hangen. Het gekke is dat we ons makkelijker kunnen richten op wat er niet goed gaat, beter kan of op afkeuring dan op wat er wél lukt, goed gaat of complimentjes. Dat komt omdat ons brein vanuit de oertijd gericht is op het ontdekken van gevaar, toen dat nog ging om leven en dood. Wat helpt om niet in die neerwaartse denkspiraal te komen, is je bewust te zijn dat je breinantennes werken vanuit een beschermingsreactie.

Tegelijk wakkert het jezelf op de kop geven een tegenreactie aan waardoor je gedachten en acties gaat verdedigen of goed praten (ik ben moe, heb het verdiend, nu is het druk, morgen weer een dag etc). Het brein wil uit bescherming dat alles bij het vertrouwde blijft, want dat is bekend en ”veilig”. Echter geeft dat niet de meeste voldoening.

En het is niet automatisch zo dat als je licht schijnt op iets dat het andere er dan niet is of onbelangrijk is. Aandacht geven aan je gevoel betekent niet dat je gezonde verstand er niet is of uitschakelt. Het accent kan tijdelijk wat meer op het een of het ander liggen. Zolang beide voldoende aanwezig zijn, geven ze richting en voldoening in je leven.

Geef je aandacht aan wat iets met je doet en welke gevoelens dat geeft, wil dat niet zeggen dat je niet meer kan werken, leren of zorgen voor je kinderen. Het kan wel betekenen dat je de buitenwereld anders gaat invullen, omdat hoe je het nu doet niet meer past bij hoe het voelt. Je gaat andere keuzes maken over waar jij je tijd aan besteed en hoe jij je bezigheden invult.

 

Dat gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je voelen, reflecteren, uiten hoe het voor je is en wat het doet, in verbinding zijn met anderen, verschillende perspectieven leren zien. Het is een keuze om je open te stellen voor hoe jij je voelt. Dat is niet ingewikkeld en er gaat spanning af. Dat is precies wat we gaan doen in de groepscursus van Overprikkeld naar Ontspannen.

 

Bijvoorbeeld als jij je schuldig voelt of schaamt dit niet wegduwen, negeren of verbloemen. Schuldig voelen en schaamte zijn op zich natuurlijke gevoelens, maar worden snel negatief gelabeld.  Door het toe te laten en het niet af te keuren, wordt het steeds iets minder verlammend. De lading gaat er van af, waardoor je er naar kan kijken van een afstandje, als iets dat voorbij komt.

En wat helpt is bewust complimentjes binnen laten komen, zonder weg te wuiven of kleiner te maken. In begin misschien wat ongemakkelijk, ook dit wordt makkelijker met oefening. Hoe beter je kan ontvangen, hoe meer je kan geven 😊

Liefs, Geralda

In de groepscursus die volgende week vrijdag start leer je ook aandacht geven aan je gevoel zonder dat het je overspoelt en hoe je omgaat met “negatieve” gevoelens en gedachten. Zodat je steeds beter weet wat bij jou past en wat je wil. Dat maakt het zoveel makkelijker om je grenzen aan te geven en scheelt een hoop energie. Ik neem je mee hoe je meer energie krijgt en vooral hoe je diep kan ontspannen. 5 weken, elke week 2 uur tijd voor jou. Ga je toch lekkerder richting de zomervakantie en heb je niet eerst een week nodig om bij te komen voordat je echt kan gaan genieten. We starten aanstaande vrijdag 17 mei. Het is van 9:00-11:00. Je kan er meer over lezen op mijn site:

Geef jij je op voor maandag 13 mei 21:00, dan krijg je er een individuele sessie met mij bij. Je investering is €395. Geef jij je samen met je bestie, zus, buurvrouw op dan is het voor jullie €365 pp. Kan je gezellig van naar het terras of uiteten. Ik zeg win-win-win 😊

 

Plaats een reactie