De zin en onzin van 10 minuten

Zoveel moetens. Naast gezin, werk, familie, school. Gezond eten, regelmatig sporten, afspreken met vriendinnen, ontspannen.. Het is veel, heel veel. Bij voorbaat zakt de moed je al in de schoenen, óók dat nog. En toch weet je dat al die dingen goed voor je zijn. Dat ze leuk zijn. Dat ze je helpen om beter de dag door te komen, met meer energie, relaxter en de ruimte om aandacht te kunnen geven aan je gezin die het verdient. Maar hoe dan?

Dan ploppen de een na de andere 10 minuten recepten, work outs, transformerende mindsets en ontspanningsoefeningen over je scherm. Ja zelfs die van mij. Alles schijn je te kunnen oplossen in 10 minuten per dag. Dat klinkt voor een moeder die continue aan staat van alles wat er nog moet gebeuren als muziek in de oren. Kan het zo simpel zijn? Ja!

Nou ja, voor een deel dan. En dat kan een heel belangrijk deel voor je zijn! Op dat andere deel, wat nog belangrijker is, kom ik zo op.

Tien minuten ontspannen per dag is een goed plan. Het is te overzien en 10 minuten heb je wel. Iets  korter netflixen, ietsje eerder op bed of beetje minder op social media en je hebt die 10 minuten. Beter om elke dag kort te ontspannen dan 1x per week lang. Als je dan een keertje mist, kan je het makkelijker de volgende dag weer oppakken. Door de herhaling voelt het minder als moeten en wordt het gewoon zoals tandenpoetsen. Je lijf went er aan en je zakt steeds sneller in de ontspanning.

Hoe druk je het ook hebt, 10 minuten geeft het gevoel dat dat wel lukt. De drempel is niet hoog om ermee te starten. Door het dagelijks te doen, komt er ook succes. Hoe meer je merkt hoe goed het je doet, dat je even kan opladen, hoe groter de kans dat je vol blijft houden. Zodat het een vast onderdeel van je  dagelijkse routine wordt. Vervolgens ben je meer bewust wanneer je spanning oploopt, kan je sneller keuzes maken om dat te keren. Het breidt zich als het ware als een olievlek over je dag , je handelen en je gemoedstoestand uit.

In theorie dan.

Want wat is de maar?! Die dagelijkse routine is vaak niet het geval. Als jij je goed voelt en het loopt allemaal lekker, dan sla je vaker die 10 minuten me-time over.  De noodzaak waardoor je ermee begonnen bent is weg, andere zaken gaan voor, het is vakantie, dus niet nodig etc. Of je neemt wel 10 minuten voor zichzelf, maar de rest van de dag doe je op 130%. En het liefst nog meerdere dingen tegelijk.

Tsja. Dan is die 10 minuten een druppeltje die niet echt de stroom van ontspanning op gang brengt. Laat staan houdt. Vaak wordt in die 10 minuten een oefening ook benaderd als een recept. Eerst dit, dan dat en dat, dan krijg je een cake. Terwijl het veel meer gaat om voelen wat het met je doet. Vertragen, opmerken. Bewust worden waar je kan loslaten en waar nog niet. Soms lukt het met je hand op je buik, soms heb je een stem nodig die je er door heen praat, soms heb je hulp nodig om voorbij je innerlijke obstakels te komen. Van weerstand, van angst, van niet weten waar je moet zijn of hoe je het moet doen.

Om te starten is die 10 minuten prima. Wil je meer ontspannen zijn gedurende de dag, makkelijker reageren op (onverwachte) situaties, beter omgaan met stress, wil je dat jij gewoon meer jezelf bent, dan heb je meer nodig dan die 10 minuten. In een bistro eet je lekker, in een sterren restaurant ook. De beleving, de smaak, de avond, de herinnering en de duur van die herinnering is heel anders. En zo ook je investering. Het vraagt meer, je krijgt ook meer, veel meer.

Voor ontspannen zijn, heb je tijd en professionele hulp nodig. Dan gaat het veel meer om hoeveel jij je zelf waard vindt om jezelf dat te geven. Wat jij je gezin wilt geven als moeder. Hoe jij wilt zijn.

Mag jij die tijd nemen, de ruimte voor jezelf innemen? Hoe ontspannen wil je zijn?

Geralda

P.S. Kun je wel wat hulp gebruiken? Verder gaan dan je met de 10 minuten kan komen? Geef je op voor een gratis telefonische sessie om te bespreken of ik jou die sterrenbeleving kan geven. Dat kan heel makkelijk via het contactformulier en ik antwoord je snel. 

Plaats een reactie