Floris

Floris is altijd pittig geweest, anders. Hij heeft een eigen wil, als hij iets niet wil doet hij het niet. Bij het naar bed gaan, vraagt hij veel aandacht en komt hij er altijd weer uit. Floris’ moeder zit tegenover me.  Ze vertelt over haar 6-jarige zoon. Ik ben altijd zoekende hoe we hem het beste kunnen opvoeden. Vooral denk ik, reageren we wel goed op hem, pakken we het wel goed aan?

Ik vraag aan haar wat ze in Floris bewondert. Ik zie dat het raakt als ze aangeeft dat ze Floris bewondert omdat hij staat voor waar hij in gelooft en dat hij zo dicht bij zichzelf blijft. Hij is eigenlijk heel gevoelig.

Vraagt het veel aandacht om bij je gevoel komen en ga je het liefste erbij weg, liever iets doen? vraag ik haar.

Terwijl ze mijn vraag binnen laat komen zie ik naast tranen ook de kwartjes vallen. Het gaat niet alleen meer over Floris, het gaat ook over haar. Hoe ze in de loop van de tijd steeds meer vanuit haar hoofd is gaan leven en hoe lastig het is om te staan voor wat ze wil. Dat ze zelf ook heel gevoelig is, maar dat weg heeft gestopt. Zoekende is in hoe ze haar zachte gevoelige kant er kan laten zijn in het gezin met jongens.

Floris’ moeder komt op de bank liggen, zodat ze dit in haar lijf kan voelen. Door het toe te laten, te voelen, kan het losgelaten worden. Het mooie is dat het lijf aangeeft wat er nodig is om haar weg te vinden in het meer toelaten van haar gevoeligheid. Dan is gaan staan voor wat je wil niet zo moeilijk meer. Hoofd en gevoel komen samen en wilskracht is minder nodig. Gaan staan voor wat ze wil en nodig heeft om haar gevoeligheid te laten zien, kan vanuit zachtheid.

Hoe het met Floris gaat? Floris is een lieve, gevoelige jongen. Soms druk en pittig, maar zijn moeder helpt hem dan meer bij zijn rust te komen en zorgt extra goed voor haar eigen rust. Ze hebben samen hun ritueel gevonden bij het naar bed gaan. Floris hoeft  er niet meer uit te komen. Zijn gevoeligheid en die van zijn moeder kunnen er zijn.  Als zijn moeder wat teveel weg gaat van haar gevoel, laat Floris weer even zien hoe je dicht bij jezelf kunt blijven.

Heeft dit verhaal je geraakt, je een inzicht gegeven? Laat je het me weten?

Geralda

Plaats een reactie