De kop is er af, we zijn weer begonnen aan de combi thuis onderwijs en werken. Na misschien een adempauze in de vakantie is het weer volop voelbaar. Spanning. Van het zoeken naar balans tussen je kind helpen en je eigen werk doen. De donkere wolk die boven ons lijkt samen te pakken dat het langer gaat duren dan 19 januari en misschien zelfs strenger. Angst die gevoed wordt door alle berichtgeving op het nieuws en door ervaringen in je omgeving. Zorgen, strijd in jezelf en misschien wel met je kind. Het gemis aan aanraken, vasthouden van oudere geliefden of de twijfel of je bij verdriet nu wel of geen hand op iemand legt.
Het stapelt in ons lijf en in ons hoofd. Soms zelfs ongemerkt. Want je denkt dat je goed bezig bent met yoga via you tube, gezonde voeding en tijd voor elkaar. Langzaam is het meer een moeten geworden dan ervaren vanuit zachtheid en aandacht. Onbedoeld. Gewoon omdat je hoofd vol raakt, stress steeds meer in je lijf sluipt. Dat kan bijna niet anders in deze uitzonderlijke situatie. We hebben er allemaal last van, de een wat meer dan de ander.
Die spanning en stress is juist wat je niet wilt, wat niet helpend is om je immuunsysteem gezond te houden. Tijd voor wat (extra) serotonine. Een stofje dat wel het gelukshormoon wordt genoemd. Je gelukkig voelen in deze tijd, kan dat? Ja, ik denk dat het kan. En dat ook nog niet eens zo heel ingewikkeld is, geen moeten hoeft te zijn, er niet óók nog bijkomt. Als je maar weet wat je kan doen en dat blijft doen.
Dat betekent overigens niet dat je dan helemaal zen bent met de huidige situatie, dat er geen spanning meer is of dat je geen zorgen meer hebt. Die zijn er nog steeds, je ervaart het alleen anders én het bepaalt minder je handelen en je humeur.
Wat helpt bij het verhogen serotonine, maar ook andere hormonen die je geluksgevoel beïnvloeden zijn onder andere voeding, bewegen, buiten te zijn en ook door je creativiteit te verhogen, ontspanning en slapen. Het maakt dat jij je lichter voelt. Makkelijker met alles wat op je afkomt om kunt gaan.
Misschien doe je dit allemaal en merk je toch dat spanning in je lijf toeneemt, je minder vrolijk bent en je hoofd voller raakt. Ga dan eens bij jezelf na hóe je het doet. Doe je het de ene dag meer dan de andere, doe je het met bezieling of als sluitstuk van alles van er ook moet, ben je er met je aandacht bij of snel afgeleid, is er nog wel ruimte voor creativiteit in de breedste zin van het woord?
Wat ik merk dat veel vrouwen (en vooral moeders) graag willen om meer ontspannen te voelen en minder strijd te ervaren, maar dat het ook zwaar en ingewikkeld voelt. Dat hoeft niet. Maak het kleiner. Neem jezelf eens voor één van de genoemde dingen die je toch al deed, met al je aandacht te doen. Geen dubbeltaken of tussendoor proppen. Het hoeft niet lang, wel met aandacht en elke dag. Kies een vast moment in het dagelijks ritueel of tijdstip, dat helpt bij het volhouden na een paar dagen. Ervaar eens hoe dat voor je is. Ik weet zeker dat het verschil maakt.
Succes!
Ik wil je graag laten ervaren dat het niet zwaar of ingewikkeld hoeft te zijn, dat je ontspannen en lichter voelen echt haalbaar is. Ook nu. Juist nu.
Ik weet ook dat ondanks alle goede intenties en het nu écht te gaan doen, de moed snel in je schoenen kan zakken. Het lastig kan zijn om het te blijven te doen en het gauw op de achtergrond raakt.
Daarom wil je ik graag helpen naar meer ontspanning. Met ontspanningssessies, inzichten en korte opdrachten. Nu het niet fysiek in mijn praktijk kan, doen we het gewoon online. Second best is beter dan helemaal niet ontspannen. Even stilstaan bij jezelf, hoe het met je is, zakken in je lijf, rust in je hoofd.
Dus, als jij uit je hoofd en meer in je lijf wilt, meer ontspanning wilt ervaren zonder moetens en lichter om wil gaan met de uitdagingen die je tegenkomt, stuur me dan een berichtje!
Geralda