Gevoel van falen

Heb je als moeder soms ook het gevoel dat je faalt? Ben je teleurgesteld en gefrustreerd, omdat je strijd hebt met je kind? Je bent niet de enige!

Het lijkt soms dat andere moeders hele andere kinderen hebben, die wel gewoon luisteren en makkelijk naar bed te  brengen zijn. De moeders bij de Appie die hun kind zonder stemverheffing meekrijgen en zonder de koekjes of snoepjes in hun karretje hoeven te gooien. De moeders die op het schoolplein relaxed speelafspraakjes regelen, kind ophalen en brengen alsof ze geen klussen thuis hebben liggen wachten.

Je hebt ze waarschijnlijk net op een goed moment getroffen. Of ze laten hun eigen innerlijke strijd niet zien. Of je ziet makkelijker wat er bij de ander goed gaat, dan bij jezelf. Heel veel moeders ervaren frustratie dat er meer strijd is dan ze zouden willen. En dat ze niet helemaal de moeder kunnen zijn die ze voor ogen hadden toen ze zwanger werden. Ze zeggen het alleen niet. Van teleurstelling en soms ook uit schaamte, omdat ze denken dat het hun schuld is, dat zij iets niet goed doen

Als moeder ben je druk, zeker met jonge kinderen. Het vraagt veel van je geduld en aandacht. Samen met een baan, meerdere kinderen, partner en sociaal leven kan het best veel zijn. Misschien gedij jij er goed bij of misschien is het nodig om daar prioriteiten in te stellen. Vergeet niet dat er op allerlei gebied ook veel gevraagd wordt van onze kinderen. School, sport, vriendjes, spelen op een instrument, schermpjes en ook nog voldoende buiten zijn. Soms lukt het verwerken niet goed of is er teveel gestapeld en dan komt het er in één keer uit. In een veilige omgeving (bij mama!)  en veelal op de minst handige momenten (in de Appie, bij het eten of naar bed gaan).

In het voorkomen van strijd helpt het als jij jezelf toestaat dat je gevoelens van frustratie en teleurstelling hebt. Ontspannen zijn helpt ook. Ga in gedachten de keren maar eens na dat je relaxed kon reageren op je boze kind. Soms was de strijd niet te voorkomen, maar stond jij er wel heel anders in. Ook dat is winst, zeker voor je eigen energie. En de keren dat je de strijd kon voorkomen of afzwakken? Die zijn er ook! Wat vooral helpt is zien wat je allemaal wel doet als de moeder die je wilde zijn!

Geralda

Plaats een reactie