Het geheim van vrouwen met zelfvertrouwen

Alle vrouwen! Ook de meest zelfverzekerde en succesvolle dames. Zij hebben alleen geleerd om er mee om te gaan. En dat kunnen ook zij de ene keer beter dan de andere keer.

Waar ik het over heb? Over de innerlijke kritische stem die twijfel strooit over je kunnen, je zijn of zelfs je intenties. Die de boel een stuk minder gezellig maakt en niet alleen op een feestje. Ik ken er geen één. Nou zegt dat niet zoveel, maar ik geloof dat alle vrouwen die stem kennen. Bij de één meer gerelateerd aan hun moeder-zijn, bij de ander aan werk, lichaam, leeftijd of sociaal. En bij een ander zet het de rem stevig op dromen of creatieve uitingen.

We zijn zo gewend aan dat stemmetje, dat als een soort irritante tinnitus aanwezig is, dat we er vaak ook nog naar handelen. Als het steeds zegt dat je er nog niet klaar voor bent, ga je meer lezen en cursussen volgen. Vindt dat je armen te slap worden, je eerst 6 kilo moet afvallen, eigenlijk te oud (of te jong) bent, kom je niet actie om te doen wat je zo ontzettend graag wil. Misschien hoor jij invloed van anderen doorklinken; als je voor jezelf kiest is dat egoïstisch, maak je een keuze gebaseerd op hun mening dat er geen werk in is te vinden/je het al zo druk hebt of de ongeschreven wet dat wij (in dit bedrijf, in deze familie, in dit land) het een bepaalde manier doen en dus jij ook.

Tara Mohr beschrijft het heel mooi. Je hoeft niet een magische bron van zelfvertrouwen te vinden, diepduiken in je innerlijke kind issues om je onzekerheden te helen of een manier te vinden om die stem voor altijd de mond te snoeren. Het is veel simpeler; je kunt leren om die stem te horen en er te laten zijn. Zonder er door geleid te worden of tegen gehouden.  

Natuurlijk zijn er soms eerst vaardigheden of kennis nodig. En zijn er realistische beperkingen. Er is een verschil tussen realistisch zijn en die tegenhoudende kritische stem. Je kritische stem zal zich meer focussen op wat er allemaal niet is, wat er niet kan of zou kunnen gebeuren. Het roept angst en twijfel bij je op. Je realistische stem zal zich meer richten op mogelijkheden, oplossingen, onderzoeken, feiten verzamelen. Het geeft gevoel van hoop en steun. Het helpt je creatieve alternatieven te zien.

Maar wat als je kritische stem een soort innerlijke motivator is? Het je helpt productief te zijn, extra zorgvuldig bent en dingen voor elkaar krijgt? Sta dan even stil wat het je kost. In plezier in wat je doet, aan energie, gezondheid. Hoe de verhouding van je tijd verdeeld is tussen werkzaamheden en geliefden. Op dit moment en de gevolgen op langere termijn. Gedreven door je kritische stem geeft je niet de vrije creatieve energie, het ongetemde plezier en positieve spanning die je stem van innerlijke wijsheid wel geeft.  

Het mooie is dat alle vrouwen ook deze wijze stem van binnen hebben. Die stem zit niet in je hoofd. 😊 Het is een oudere wijze versie van jezelf die als een soort geleide ster je helpt stappen te zetten om te gaan doen wat je het allerliefste wil doen. Op een manier die bij jou past. Het geeft je vaak verrassende opties, laat je een ander en behulpzaam perspectief zien. Het helpt je tot rust te komen als onrust en twijfel de kop op steken. Het simpeler te maken als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Alle reden om eens af stemmen op je innerlijke wijsheid in plaats van op je kritische stem!

Liefs, Geralda

Meer weten? Ik vertel je er graag meer over! Of nog beter ik laat het je graag ervaren.

Laagdrempelig in een kleine groep van gelijkgestemde vrouwen of individueel. Net wat je fijner vindt!

Je weet wat ze zeggen:

Vertel het me en ik vergeet het

Laat het me zien en ik zal het onthouden

Laat het me ervaren en ik maak het me eigen.

-Confucius-

Plaats een reactie