Het lukt me gewoon niet

Het lukt me gewoon niet. Hoe graag ik het ook wil, er komt steeds iets tussendoor. Ik weet dat al die onrust niet goed voor me is en ik baal dat mijn kinderen last hebben van mijn korte lontje. Marga zit gefrustreerd tegenover me. Ik snap haar heel goed. Ik was ook iemand die enthousiast kon beginnen om het echt anders te doen. Er vol in ging, twee dagboeken kocht om een ochtendritueel te beginnen in plaats van één, me voornam om elke dag te sporten, helemaal geen suiker meer te eten, minstens 9 uur te slapen etc. En vervolgens te merken dat het de eerste dagen wel gaat, maar daarna als een kaartenhuis in elkaar zakt.

Wat Marga deed en ik eerder ook, is de stappen te groot maken. Het allerbelangrijkste bij iets willen veranderen is een gewoonte creëren. Een kleine verandering op dagelijkse basis. Op korte termijn merk je daar niet veel resultaat van. Op lange termijn des te meer.

Echter zijn we tegenwoordig gewend aan snelle beloningen, dus is het lastiger om iets vol te houden voor de langere termijn. Het spelletje candy crush is zo opgebouwd dat je eerst makkelijk wint, waardoor er dopamine vrij komt en dus ga je door. Dat jij daarna baalt dat er alweer een half uur voorbij is, doet er voor de makers niet toe. Hetzelfde principe wordt gebruikt bij je te verleiden om langer op je telefoon te zitten, hoe de supermarkt is in gedeeld zodat je meer koopt en bij het eten van chips.

Wil je graag meer ontspanning, kunnen genieten zonder dat gejaagde gevoel, minder last van tetterende gedachten in je hoofd, dan zal je iets anders moeten doen of laten. Het maakt in eerste instantie nog niet zoveel uit wat je doet, als je het maar regelmatig doet. Je kan dat zo klein maken als je zelf wil. Er hoeft nergens nog meer erbij, geen extra bal in de lucht of meer op je bord. Je haalt er juist spanning van af door 3 minuten per dag een andere keuze te maken.

Alles begint met een eerste stap. Neem als inspiratie mensen die succesvol zijn in de breedste zin van het woord, die tijd doorbrengen met geliefden en vrienden, tijd maken voor ontspannen, genieten, voor persoonlijke ontwikkeling en gezondheid, naast financieel comfort. Wat zij gemeen hebben is dat ze een aantal gezonde gewoonten hebben aangenomen waar ze de dag mee beginnen. Zoals stretchen, 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, mediteren. En niet als eerste op je telefoon kijken als je wakker wordt. Niet gelijk naar het nieuws, mail of social media. Dat bepaalt heel erg je humeur en in hoeverre jij vervulling voelt in je dag. Je bent dan reactief in plaats van proactief. Dat laatste wil je, want dan ben je in regie over wat je doet en hoe jij je voelt.

Vervolgens is het belangrijk hier bewust mee bezig zijn: voelen wat het met je doet. Anders is het een handeling uitvoeren zonder betekenis, je kan het dan niet internaliseren of implementeren. Het lijkt alsof je heel goed bezig bent, maar er verandert er niks.

Snap je dat het zo helemaal niet is dat er nog meer bij komt? Er gaat juist iets af wat eigenlijk helemaal niet fijn is en zelfs stress kan opleveren. Het voordeel van kleine gewoonten aannemen is dat die lekkere hormonale stofjes vrijkomen en het je intern motiveert om door te gaan.

Ik ben heel benieuwd en zou het super vinden als je het met me wil delen welke klein stapje jij gaat nemen naar een rustiger hoofd, meer ontspanning en genieten.

Liefs, Geralda

Plaats een reactie