Het Mikado-effect

Ben je lekker vakantie aan het vieren? En wanneer kom je helemaal tot rust? Als de vakantie er al bijna op zit of sta je gelijk in de relax stand als je laatste werkdag er op zit?

Best wel gek hè als je erover nadenkt; als je in actie moet komen, sta je gelijk aan, maar als je tot rust mag komen duurt het even voordat je alles kan loslaten en werkelijk kunt zakken in de heerlijke vakantie modus. Zelfs actief zijn voelt dan anders, want de moetens zijn er af.

Over moetens gesproken. Ik liep al een tijdje tegen een klus aan te hikken, iets website technisch. Dat technische vind ik zo saai, dat ik het maar voor me uit schuif. Ik moet er echt voor gaan zitten, anders onthoud ik gewoon niet wat ik moet doen. Dus alles was leuker dan dat. Totdat ik er niet meer omheen kon. Misschien is het je opgevallen dat je deze mail op een andere manier hebt gekregen.

Als ik me er dan erin verdiep, zie ik allemaal mogelijkheden die ik allemaal wel wil toepassen. Idee na idee komt naar boven, ik volg linkjes en lees wat ik daar voor moet doen. Tot het me duizelt en ik helemaal niet meer weet wat ik moet doen. Dan dwing ik mezelf om me te focussen op de basis. Wat moet ik doen om de eerste stap van mijn klus te verwezenlijken? Pas als dat staat mag ik naar het volgende om zo verder te bouwen. Ik moet me dan echt een paar keer toespreken dat het ok is, dat ik dat dus niet in één keer kan en het er niet gelijk hoeft te staan.

Het werkt precies zo als je zo druk bent (geweest) en het gewoon moeite kost om tot rust te komen die eerste vakantiedagen. Of als je kind loopt te stuiteren. Je weet zoveel dingen die je zou kunnen doen om te relaxen (deze zin zegt alles al..…) of krijgt verschillende ideeën via social media, tijdschriften en anderen. Dat je niet weet waar je moet beginnen. Of met iets begint en voordat je halverwege bent het volgende ook maar eens uitprobeert. Wat vervolgens het allemaal nét niet is.

Veronique Prins heeft me eens een hele mooie metafoor geleerd, die ik in dat soort situaties toepas. Perfect ook als je moeite hebt om de overgang te maken naar de vakantiemodus. Het Mikado- effect. Bij het spelletje mikado pak je eerst het stokje dat vrij ligt of het meest makkelijk te pakken is. Je begint niet bij het onderste stokje. Veelal is dat wel wat ik zie gebeuren bij ontspannen of je hoofd leegmaken. Gelijk er vol in gaan, hard je best doen, hardcore mediteren. Je snapt het wel.

Begin eens bij het makkelijkste stokje; niet twee dingen tegelijk willen doen. Focus op dat wat je doet. 1 ding tegelijk.

Vervolgens; vraag je zelf af, wat kan ik nu doen om niet zo door te denderen. Letterlijk een pas op de plaats maken. Hoe maak ik het mezelf (of mijn kind) iets makkelijker om te doen wat er moet (of beseffen dat het eigenlijk niet eens hoeft). Het tweede stokje.

En zo ga je verder. In het spelletje bekijk je het soms ook van meerdere kanten voordat je beslist welk stokje je probeert te pakken als de meest makkelijke al weg zijn. Of maak je gebruik van een hulpstokje.

Ik pak stokje voor stokje in mijn technisch klus en zie het veranderen. Doe jij hetzelfde voor jouw ontspanning en rust in je hoofd?

Wat is jouw volgende stokje? Leuk als je het laat weten!

Geralda

Plaats een reactie