Hoe hou je alle ballen in de lucht?

De vraag is meer wil je dat? En wiens ballen zijn het eigenlijk? Wil jij deze ballen in de lucht houden of voel je druk vanuit je omgeving, de maatschappij, familie?

Mag je van jezelf kiezen welke ballen je in de lucht wilt houden?

Soms hebben het gevoel dat we geen keuze hebben, omdat er nu eenmaal dingen moeten gebeuren: op tijd op school, werk dat af moet, speelafspraakjes, sport, ergens moet er ook wat schoon gemaakt worden in huis, familie bezocht en vriendschappen onderhouden worden. Hou deze gedachte even vast en dan neem ik je even mee naar de tijd dat je net moeder was van je eerste.

De baby slokte je hele dag op. Je was er druk mee, vergat te eten, het koste moeite om ergens op tijd te komen of voor 12:00 uit je pyjama te komen. Je kon je niet voorstellen dat je er ooit iets bij zou kunnen doen, laat staan werken. Langzaam veranderde dat en was er weer ruimte om te gaan werken of in de ochtend ergens op bezoek te gaan.

Misschien kwam er een tweede kindje en het lukte om voor twee kindjes te zorgen. Met soms een spagaat als beide tegelijk aan het huilen waren, maar ook dat veranderde in de loop van de tijd.

Later naar de lagere school, met speelafspraakjes, feestjes, zwemles, sport. En zelf werken, dat huishouden, proberen wat te sporten en je vriendinnen te zien. Misschien ben je al zover dat er eentje op de middelbare zit en andere op de lagere school. Lekker makkelijk denk je misschien als je ze allebei nog in de luiers hebt. Maar nee hoor, ook dan heb je met verschillende ballen te maken. Denk maar aan dat beide iets anders van je nodig hebben en jij dus moet switchen, wat ook nogal wat van je vraagt. Komen er andere vraagstukken naar boven; huiswerk, gamen, uitgaan, drank, liefde.

Heb je al een paar keer bingo kunnen zeggen dat je het herkent?

Heb je het druk, dan heb je het ook druk. Lees die nog maar eens ­čśŐ

Als je steeds vindt dat er van alles moet en ook op een bepaalde manier, zegt dat je het druk hebt, dan wordt het ook steeds meer en drukker. Je ziet ook dat er in de loop van de tijd niet minder ballen komen, maar andere.

Wat als het niet zozeer is dat je veel dingen te doen hebt, maar het meer te maken heeft met focus, prioriteit en de lat lager leggen?

Hoeveel laat jij je afleiden? Doordat iemand anders tussendoor iets aan je vraagt? Hoe vaak check jij je telefoon? Hoe vaak ga je tussendoor bezig met mails, social media? Hoe gefocust ben jij bij wat je aan het doen bent. Ben je er met je aandacht volledig bij? Of vang je alles op wat om je heen gebeurt (dit is een keuze! Het hoeft niet ├ęn je kan het als kracht gebruiken zonder dat het jouw energie opslorpt. Wil je meer weten dan moet je me even mailen).

Heb je geen tijd of leg jij de prioriteit bij dingen die er minder toe doen? Die anderen wellicht belangrijker vinden dan jij diep in je hart? Sta je wel eens stil bij wat voor jou prioriteit heeft? Als je me-time hebt, hoe gebruik je het dan? Haal je voldoening daaruit? Zorg je dat me-time geen noodzaak is, maar extra opladen en genieten? Of is me-time noodzakelijk omdat jij jezelf achteraan plaatst?

Mag de lat wat lager? Mag het huis iets minder opgeruimd zijn dan toen jullie nog met zijn twee├źn waren? Kook je gezond en is het erg om af en toe iets makkelijks op te halen? Veel mensen vonden de vertraging in de lock down prettig, gun jij jezelf nog steeds vertraging? De lat ligt op die hoogte dat het beide kan; het is haalbaar en soms word je een beetje gestretcht.

En het allerbelangrijkste is lief voor je zelf zijn. Voelen dat jij je best doet, je hart erin legt. Misschien lukt het niet altijd even goed of naar je zin. Kan je dat hebben, zonder jezelf op de kop te geven? Zien waarin je een goede moeder bent? Focus op de successen, de fijne momenten en niet op alles wat er fout gaat.

Je hoeft niet mee te doen met alle ballen in de lucht bingo. De ballen zijn er, hoe is jouw houding naar die ballen?

Waar heb jij nog wat te halen: bij focus, prioriteit of de lat lager?

Heb je een inzicht gekregen. Wil je me vertellen waar jou grootste energielek ligt? Leuk als je het me laat weten.

Heb een heerlijke dag.

Liefs, Geralda

Plaats een reactie