Hoe tegeltjeswijsheid leidt tot ontspanning

Hoe tegeltjeswijsheid leidt tot ontspanning

Ken je ze, de tegeltjes met spreuken? Vierkante tegeltjes met en witte achtergrond en een blauw oer-Hollands motiefje. Soms met weetjes die een beetje ouderwets aandoen, soms met mooie vondsten van Loesje of strakke oneliners van Johan Cruijff. Je kent ze vast; “oost west, thuis best” of “als je loslaat heb je twee handen vrij”. Wat dacht je van deze “elk nadeel heb zijn voordeel”. Ze zijn weer helemaal hip. Je kunt vele borden vinden op Pinterest, er zijn apps die je elke dag een positieve of bekrachtigende of vrolijke wijsheid sturen, net waar je behoefte aan hebt.

Jaren geleden heb ik met een arts samengewerkt die altijd meerdere tegeltjes in zijn spreekkamer had hangen. Aan de muur achter zijn  bureau. Zodat je er naar keek, of je nu wilde of niet. Eentje sprong er toch wel tussenuit, “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Of op zijn Cruijferiaans; “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt”. Voor de patiënten destijds vaak een eerste aanzet dat verandering van levensstijl of een andere aanpak nodig was. Voor mij als therapeut een goede reminder dat als ik iets graag anders wilde, ik zelf iets zou moeten veranderen. Anders doen.

Zo is het ook als je behoefte hebt aan meer ontspanning. Als je nu merkt dat je erg gespannen bent, dan vraagt het misschien ook andere keuzes. Gedurende de dag niet doorrazen en alles wat “moet” eerst doen. Maar ook even tussendoor genieten van je kopje thee of even naar buiten gaan, wandelen of in de tuin rommelen. Daar dan geen moeten van maken hè en gelijk de hele tuin herfstklaar maken.  Niet de hele avond netflixen, maar tijd maken om samen met je kind in bad zitten, je kind te masseren (en je door je kind laten masseren! Hoe je dat kunt doen, kom ik nog een keer op terug), kleuren of een ontspanningsoefening te doen. Of van je slaapkamer een fijne plek maken om te ontspannen.  Een kamer zonder volle wasmand wat nog gestreken moet worden of andere zaken die afleiden en onrust geven. Een plek waar jij je prettig voelt, een lekkere temperatuur heeft en prettig licht (of donker) is. Een plek waar jij je terug kan trekken en een ontspanningsoefening kan doen, je gedachten van je af kan schrijven of gewoon even stil kunt zijn, zonder gestoord te worden. Dat mag natuurlijk ook een andere plek in je huis zijn.

Om meer ontspanning te krijgen, hoef je overigens niet per se een oefening te doen.  Om terug te komen op de tegeltjes, ontspannen gaat ook om “do more of what makes you happy” of  “don’t give up on things you love”. Als we het druk hebben schieten de dingen die we leuk vinden, waar we energie van krijgen of ontspannend zijn er vaak bij in. Waardoor we aan het einde van de dag uitgeblust op de bank teleurgesteld bedenken dat het weer niet is gelukt om even tijd vrij te maken voor onszelf. Wanneer heb jij voor het laatst In de kamer gedanst op dat onwijs goede nummer, met de volumeknop lekker omhoog gedraaid of keihard meegezongen met de radio in de auto, buiten verstoppertje gespeeld met je kind, de naaimachine (of kleurboek, schilderspullen, breipennen, klei of…) weer tevoorschijn gehaald?  Dat boek uitgelezen met een pot thee binnen handbereik, iets gedaan wat je vroeger als meisje altijd deed? Misschien een goed moment om met je zelf af te spreken dat je komende week iets voor jezelf doet, waar jij blij van wordt, energie van krijgt. Doen!

Wat is voor jou ontspannen? Waar krijg jij energie van? En vooral doe je dat ook? Regelmatig? Ik zou het leuk vinden om te horen hoe het voor jou is.

En ook als je al verschillende dingen hebt geprobeerd of je vele malen hebt voorgenomen om het anders te doen en het niet wil lukken om meer ontspanning in je lijf te voelen. Neem contact met me op, misschien kan ik je op weg helpen.

Heb een fijne dag!

Geralda

Plaats een reactie