How do you show up

Vorig jaar zat ik bij een tweedaagse training. Toen kon dat nog. Op rij twee. Niet per se mijn eerste keuze, want mijn impuls is achter in de groep te gaan zitten. Beetje onopvallend en de boel observeren. De trainster is een pittige dame die er geen doekjes om wind. Ze geeft bijvoorbeeld vlijmscherpe observaties over wat therapeuten kunnen leren om zichtbaarder te zijn. Ik vind dat ze dat bijzonder grappig doet. Waarschijnlijk omdat ik mezelf er in herken en zo’n beetje alles niet handig deed (zacht gezegd)
Halverwege die ochtend zei ze die ene zin. How do you show up.

Ik had het haar vaker horen zeggen en nu was het opeens of er een soort domino effect in mijn hoofd ontstond. Opeens zag ik helder wat deze zin betekent en dan bedoel ik niet de vertaling. Dit is niet zomaar een zin, dit gaat erom hoe je iets doet wat je erg graag wilt en of je dat dan ook in alles laat zien. Jij het voorbeeld voor je zelf bent.

Bijvoorbeeld. Je wilt meer ontspanning. Dan kun je wekelijks of zelfs dagelijks een ontspanningsoefening doen. Maar als je de rest van de dag de benen uit je lijf holt op je werk, opgefokt de boterhammen staat te smeren of even snel teveel klusjes tussendoor doet (let vooral op dat “even snel”) Hoeveel effect denk je dat zo’n oefening dan heeft?

 Jazeker, altijd iets! En dat is beter dan het niet doen. Maar waar je aan de ene kant je energie probeert hij te tanken loopt die aan de andere kant net zo hard weg. Als je meer ontspanning wilt, zorg dan dat je de lunchtrommels relaxter kunt vullen, er niet teveel op je werkbord ligt en niet alles “even snel” tussendoor doet. Vraag je zelf eens af hoe ontspannen doe jij het huishouden? Koken? Je werk? Zit je rustig bij het voorlezen of is je hoofd bij je mail? Luister je aandachtig naar wat iemand je vertelt of kijk je ondertussen op je telefoon? Zorg jij goed voor jezelf dat als het niet lukt om te ontspannen, vraag je hulp om het je weer te laten voelen en te leren hoe je het zelf kunt?

Die ochtend werd me duidelijk dat als je iets succesvol en duurzaam wil veranderen, je het op meerdere levensgebieden moet integreren. Jezelf voorleven als het ware. Soms vraagt het keuzes maken of nee zeggen. Om ja tegen jezelf te zeggen. Ja tegen jouw ontspanning en rust in je hoofd.

Dus als ik wil dat vrouwen weten dat ik er ben en wat ik voor ze kan doen, zal ik daar voor moeten gaan staan en vaker op de tweede of de eerste rij gaan zitten. Het vraagt dat ik dat deel van mij meer ontwikkel om dat te kunnen. Vind ik het altijd makkelijk? Nee. Vind ik het de moeite waard? Ja! Ik ben blij dat ik daarvoor hulp heb gevraagd. Het leert me zoveel meer, over mezelf en het leven.

How do you show up als het gaat om jouw ontspanning?

Geralda

Plaats een reactie