Ik ga mee!

Een paar jaar geleden had ik net een boek uit, die ging over praktische oude Inca wijsheid in de hedendaagse tijd. Mijn vriendin had zonder dat we het van elkaar wisten hetzelfde boek gelezen. Ze vertelde me dat één van de hoofdpersonen naar Nederland kwam en dat ze er heen ging.

Ik ga mee, riep ik meteen.  Ik wist niet wanneer, ik wist niet hoe duur. Ik ging! Dat voelde ik destijds zo sterk, er was geen enkele twijfel. Ik heb van die beslissing nooit spijt gehad, integendeel. Ik heb er zoveel geleerd, persoonlijk en professioneel. En heb er nog steeds profijt van.

Soms weet je het gewoon. Dan hoef je er verder niet over na te denken, het is duidelijk. Je voelt wat je wil. En doet dat dan ook. Met overtuiging.

Vaker is het niet zo duidelijk. Is het lastig kiezen, want er is geen echt groot voor of nadeel.  Weet je eigenlijk niet zo goed wat je er zelf van vindt. Ben je een gevoelsmens, dan probeer je te voelen, maar ook daar kom je niet echt uit. En dan komt de angst.

Angst om te kiezen. Want stel je voor dat je het verkeerde kiest. Je hoofd gaat aan de haal met verzinnen hoe erg dat is, wat voor impact dat heeft op anderen, op jezelf. Dat wordt groter en groter.

Als je niet kunt kiezen dan ga je informatie verzamelen. Lezen. Nadenken. Je hoofd blijft maar door gaan. Voors en tegens, in je hoofd, op papier. Heb je een idee wat je gaat doen, dan zit je zo weer in de twijfel. Omdat je iets over het tegenovergestelde hebt gehoord of gelezen en dat klinkt ook best logisch. En hup; twijfel.  Hoe meer twijfel, hoe harder je zoekt naar controle. Hoe meer controle je wil.

Je praat erover, zoekt bevestiging bij anderen. Het helpt je iets, maar niet echt veel verder. Je probeert te voelen wat je moet doen. Je zoekt meer informatie. Zoveel dat je het helemaal niet meer weet. Gelukkig is daar het leven van alledag. Door kinderen, werk, familie en alles wat er van je gevraagd wordt, kun je het beslissen uitstellen. Je stopt het gewoon weg. Tot iemand anders er over begint, er naar je beslissing wordt gevraagd of de tijd begint te dringen. 

Wat we vaak vergeten is ons lijf. Je lijf heeft de antwoorden. Daar waar je hoofd niet bij kan. Als je alle feiten hebt verzamelt, ontbreekt er een stukje; het contact met jezelf. Door te zakken in je lijf en tot diepe rust komen, voel je verbinding met je lijf en het grotere geheel. In die stilte en ontspanning wordt kristalhelder wat jouw antwoord is. Dan komt je hoofd en je gevoel samen. In de cranio is dat wat doen. Is dat wat zo ontzettend helpend is om jezelf vrijer te voelen, bij jezelf te kunnen blijven en je daar heel stevig in te voelen. Dan is kiezen geen probleem meer.

Ik heb het gisteren opnieuw ervaren. Ik vertrouw volledig op wat mijn lijf me vertelt en weet diep van binnen dat het klopt. Maar net als ieder ander moet ik soms even geholpen worden om het weer te kunnen voelen, om mijn hoofd wat zachter te zetten.

Weet je wel hoeveel vrijheid er dan in je lijf komt, hoeveel lichter je hoofd wordt? Dat niet kunnen kiezen slurpt energie. Terwijl ons lijf zo makkelijk voor handen is om antwoorden te vinden. Je hoeft niet alleen te beslissen met je hoofd of alleen op je gevoel. Samen is er geen ruimte voor twijfel. In contact met je lijf, is er dat weten. Dan is het duidelijk en volkomen goed.

Geralda

P.S. Heb jij last van keuzestress zo vlak voor de vakantie? Dat je niet eens goed kunt beslissen wat je als eerste of als laatste moet doen? Omdat je hoofd maar door gaat en jij dus ook met doen en nog meer doen? Heb je steeds het gevoel achter de feiten aan te lopen?

Herken je dit patroon van eerdere jaren? Voel je dat er ook nog eens een soort chaos gevoel bij komt van alles van de afgelopen maanden? En wil je rust, eenvoud en vooral bijkomen, het liefst vanaf de eerste dag?

Mijn 5 daagse Zomer Zen helpt je om relaxter op vakantie te gaan. Zodat je niet eerst een paar dagen hoeft bij te komen. Vanaf 12 juli, 5 dagen, 10 minuten per dag, wanneer het jou uitkomt. Elke dag een mediatie en tip, voor relaxte vakantie voorpret. Voor 15 euro doe je mee en kun je alle meditaties de gehele zomer gebruiken. Zodat je dat relaxte gevoel behoud als je de was aan het wegwerken bent, je weer gaat werken en de scholen beginnen.

Als jij je opgeeft, krijg je gelijk 2 bonustips, die al de helft van je vakantie stress weghalen. Doe je mee? Geef je op door me een berichtje te sturen.

Plaats een reactie