ik moet iets bekennen

Mijn vriendin ken ik vanaf de lagere school. Dat is dus al meer dan 40 jaar (en over enkele jaren 50 jaar! Oeps…) We zien elkaar niet vaak en als we samen zijn gaan we gewoon weer verder waar we gebleven waren. Bijzonder toch?!

Wij geven elkaar al heel lang geen verjaardagscadeautjes meer. We nemen elkaar mee uit. Het kostbaarste en dierbaarste is namelijk tijd met elkaar doorbrengen.

Zo zijn we naar meerdere voorstellingen geweest, de sauna, hebben we verschillende yoga vormen gedaan (én op onverwachte locaties), allerlei beautybehandelingen, maar ook pottenbakken, buikdansen, yoga, wijnproeverij, ayurvedisch koken, spiritueel tekenen en een kleurenanalyse gedaan. Van alles dus en nog veel meer wat ik hier niet heb op geschreven. De voorpret van iets leuks of bijzonders uitzoeken is bijna nog leuker dan de activiteit zelf.

Afgelopen zondag nam ze me mee naar Kaiut yoga. Ik had er tot zaterdag nog nooit van gehoord. Het is een hele mooie vorm, waar het vooral gaat over voelen van je lichaam. Precies in mijn straatje natuurlijk. Het was een dag retreat, dus meerdere sessies die dag

Ik moet iets bekennen. Na ongeveer anderhalf uur langzaam bewegen en voelen was ik er wel klaar mee. Er kroop een onrust in me en ik was vooral bezig met de gedachte; laten we eens wat gaan doén. Bewegen, actie. Zonnegroet. Iéts!

Wonderlijk om een soort houdbaarheid van ontspannen en voelen bij mezelf te merken. Zo van “ik doe allemaal hele goede dingen, maar er zit wel een tijdslimiet op”.

Wat gaat over de valkuil van willen controleren. Grip willen, wat tegelijk maar schijn is natuurlijk. Vaak om iets niet te willen voelen.

Gelukkig weet ik inmiddels ook dat als je echt even bij je emoties kan zijn, dat die snel (90 seconden zeggen sommigen) weer wegtrekt. Alleen hoe meer je doel is dat het weer wegtrekt, hoe minder dat het lukt. Dat heeft te maken met willen controleren. Zoals proberen water in je hand te houden door te knijpen.

Het gaf mij het inzicht dat hoe goed je ook kan ontspannen en voelen, dat willen controleren er geniepig in kan sluipen. Elke keer ontdek ik zo weer een verdiepend laagje. Mijn eigen coach zegt altijd new level new devil.

Het opmerken dat je tegen iets aan loopt én dealen met deze nieuwe devil kan alleen maar door te voelen in je lijf.  

Het begrijpen doe je daarna (pas!) met je hoofd.

Dealen met zo’n new devil? Laat het gevoel of de emotie die bij je opkomt eens 90 seconden toe en voel wat er dan gebeurt.

Benauwd alleen al die gedachte je, doe het dan onder professionele begeleiding. Wil je meer weten over hoe dat werkt, stuur me een mail, dan leg ik je het mechanisme erachter uit. En als die gedachte  je benauwd zou ik zeker professionele hulp inschakelen, voor dat gevoel je doen en laten beïnvloed.

Heeft deze blog je geholpen op een of andere manier? Ik zou het erg leuk vinden als je dat met me wil delen. Kan gewoon in reactie op deze mail en vind ik het in mijn mailbox😊

Liefs, Geralda

Plaats een reactie