Je moet je niet zo druk maken

Mijn man zegt “Je moet je niet zo druk maken. Gewoon zorgen dat je wat meer slaapt en je niet alles zo aantrekken”.

Geïrriteerd zeg ik dat het zo niet werkt. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij blijft er zo rustig onder. Ondertussen baal ik want eigenlijk heeft hij gewoon gelijk. Maar ja, als het zo makkelijk was dan had ik dat allang gedaan natuurlijk.

Maria zit bij mij in de praktijk, ze wind zich er nog over op. “Hij ziet niet hoe anders ik het al doe. Ik laat al veel meer los dan eerder. En toch zit ik mezelf in de weg. Dat stil zitten is gewoon niks voor mij”, zeg ze.

Ik merk vaker dat ontspannen verward wordt met niets doen en stil zitten. Je kan ontspannen door even niets te hoeven, lekker te liggen of een beetje te mijmeren.

Echter, een groot deel van de vrouwen wordt daar alleen maar onrustiger van. Op zich is dat alleen al een teken dat je zenuwstelsel overprikkeld is en aandacht vraagt. Niet omdat stil zitten moet, maar omdat het met een gezond werkend systeem kan. Dan is er een keuze. Bij onrust is er geen keuze. Je zenuwstelsel schiet namelijk gelijk in de bescherming (ook al voelt het niet fijn).

Soms wordt er met dat stilstaan oude pijnlijke ervaringen geraakt. Door letterlijk bezig te blijven hoef je dat niet te voelen. Niemand wil ongemakkelijke dingen voelen, dus de eerste neiging is er van weg gaan. Je lijf gaat er wel steeds meer van reageren. Zo’n gierend gevoel van binnen, vaker hoofdpijn, wakker liggen tot zelfs hartkloppingen.

Bij altijd aanstaan wordt vooral het gaspedaal van je lichaam ingedrukt en is er te weinig ruimte voor herstel. De accu wordt te weinig opgeladen. Dat maakt dat je alerter bent, minder goed slaapt en je over alles druk kan maken. Onverwachte dingen of de extra drukke weken voor de zomervakantie is dan lastig om mee om te gaan.

Het gaat om momenten dat je kan opladen en alle ervaringen kan verwerken. Wandelen, yoga, fietsen, kleuren, bakken of in de tuin werken kunnen daarbij helpen. Het werkt alleen onvoldoende als je dit zonder aandacht en gejaagd doet. Ondertussen nog aan de boodschappen te denken, de komende verjaardag of zelfs inspirerende ideeën, zorgen ervoor dat je niet voldoende oplaadt. Ook eigenlijk vinden dat je pogingen om te ontspannen het gewenste resultaat moeten geven, werken averechts.

Ik leer Maria hoe ze haar gaspedaal slimmer en effectiever kan gebruiken, waardoor ze meer voldoening heeft bij wat ze doet. Ik laat haar ervaren hoe ze kan opladen, niet alleen door (meer) energiegevers, juist door herstellers. Maria blijft iemand die zich druk maakt, alleen nu om de dingen die het waard zijn en waar ze blij van wordt.

Heeft dit iets bij je geraakt? Ik vind het leuk als je het me laat weten.

Liefs, Geralda

Plaats een reactie