Kiezen of….. (nee niet delen)

Hoe zou Chantal dat doen of die leuke moeder van school, die nooit haar geduld verliest. Die er verzorgd uitziet, waarbij de kinderen altijd kunnen spelen en niets te veel lijkt? Als haar kind boos is, zegt ze iets zonder verheffende toon en haar kind gaat mee. Lief en duidelijk grenzen aangeven. Werken en moeder zijn zo goed kunnen combineren. Al die ballen in de lucht houden. Hoe doet ze dat toch?

Als je ook graag zelfverzekerd wil zijn en dat nog niet zo voelt. Of geduldig. Of nu eens nee wil zeggen. Of relaxt wil zijn. Of…… en niet zo goed weet hoe je dat dan moet doen. Dan kan je natuurlijk aan soul searching gaan doen, een webinar volgen of bij mij op de bank (en dat laatste zou ik zeker aanraden 😊). Maar dat helpt je niet gelijk als je weer in een situatie staat waarin die vaardigheid nu echt heel handig zou zijn. Want zoals dat geldt voor kwaliteiten tot bloei laten komen, dat vraagt tijd, voeding en veel (zon)licht.

Wat helpt is doen alsof. Doe alsof je al zelfverzekerd, geduldig of relaxt bent. Zie de zelfverzekerde persoon (die je misschien bewondert) voor je als je een beslissing moet nemen wat lastig voor je is. Hoe zou diegene dat doen, welke beslissing zou ze nemen? Zie de geduldige moeder van school voor je, wat zou zij doen om te zorgen dat haar lontje niet te kort wordt? Hoe zegt jouw buurvrouw (of zus of collega) op een aardige maar duidelijke manier nee? Zie een ….. vrouw voor je, wat zou zij doen, zeggen of beslissen?

Overigens zijn kinderen zijn meesters in doen alsof. Ze zijn tot in hun cellen een prinses, piraat, agent of superwoman. Ze praten, bewegen en voelen zich zoals zij denken dat een prinses, piraat, agent of superwoman doet. Dus kijk vooral de kunst af van je kind.

Zo kom je ook niet in de knoei met authentiek zijn. Als je het je voorstelt met al je zintuigen, doe jij het op jouw manier. En door het te oefenen wordt het steeds meer van jou en ben je op een dag die zelfverzekerde, geduldige of relaxte vrouw. Of alle drie.

Wat zou jij wat meer willen zijn? Leuk als je me het laat weten.

Geralda

Plaats een reactie