Het was feest op school van onze zoon. Carnaval! Het feest van verkleden, gekke liedjes, spelletjes en pannenkoeken eten. In de rol kruipen van een superheld, een dier, sprookjesfiguur of beroep wat je later misschien wel zou willen worden. Met een paar kledingstukken, een bril of staart, bén je die persoon of dat dier gewoon.
Expressief als een clown, de magie voelen van een tovenaar, de kracht van een leeuw, de zachtheid van een konijn, de daadkracht van een piloot of het enthousiasme van Freek Vonk. Hoe heerlijk is het als je kwaliteiten mag uitproberen die je bij jezelf nog niet herkent of dat je mag oefenen met het groter maken van die kwaliteiten in jezelf. Om te ervaren, te oefenen en uit te proberen.
Volwassenen staan zich het ervaren van een andere personage alleen toe tijdens carnaval. Met kledingstukken, maskers, verf en attributen maak je het tot leven en kun je in de huid kruipen van. Tijdens het feest van losgaan, verbinding ervaren en samen plezier maken, voel jij je vaak vrijer om een andere kant van jezelf te laten zien. Eigenlijk is het ook uitproberen of vergroten van bepaalde kwaliteiten. Meestal wordt op die kwaliteiten niet bewust een verkleedthema gekozen, toch zijn ze er wel. Tijdens deze dagen kun je vrijuit en uitbundig, plezier maken met deze kwaliteiten.
Ik wil je uitnodigen om als je carnaval gaat vieren, je ook eens bewust te zijn waarom je dit thema hebt gekozen en welke kwaliteiten erbij passen. Laat het dan verder los en vier het feest zoals dat bij je past. Als al het confetti is opgeruimd denk dan nog eens terug aan het feest, of je de kwaliteiten hebt ervaren en hoe dat voor je was. Wie weet wat het je brengt, waarschijnlijk meer dan je nu denkt.
Als je niet zo’n carnavalsvierder bent, ook dan zijn er mogelijkheden om te experimenteren met rollen, met andere kanten van jezelf en andere kwaliteiten. Kinderen leren door na te doen. Dat vinden we heel gewoon. Het is zelfs nodig voor de ontwikkeling van het kind. Waarom dan niet voor onze eigen ontwikkeling? Hoe zou het zijn als jij eens als je kind doet. Je kind nadoet. Meespelen in het spel van je kind, nadoen van zijn liefste bezigheid of een eigenschap die je bewondert in je kind vergroten. Dat betekent helemaal opgaan in je rol in het spel, precies nadoen in de zorgvuldigheid, geconcentreerdheid, aandacht die je kind in de activiteit of handeling legt en met al je zintuigen ervaren wat je kind leuk vindt aan zijn favoriete spel of de door jou bewonderde eigenschap.
Ik ben benieuwd wat het je heeft opgeleverd en zou het leuk vinden als je dat met me zou willen delen.
En of jij nou wel of geen carnavalsvierder bent, hoe zit het met het masker die je in de loop van je leven hebt (moeten) opzetten? Ben jij je daar bewust van? En als je er wel bewust van bent, helpt het je nog of zit het je meer in de weg? Wanneer is voor jou het moment om dat masker af te zetten en te houden? Wat heb jij nodig om het te kunnen?
Je kind spiegelt onbewust je masker die je hebt opgebouwd, met hun spel en hun gedrag. Vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jou. Om je te laten zien dat onder het masker kwaliteiten zitten die je meer mag laten zien en meer mag inzetten in je eigen leven. Ze helpen je herinneren dat je zonder dat masker vrijer jezelf kunt zijn, meer verbinding kunt voelen met jezelf en met anderen. En ze helpen je vooral herinneren aan het ongedwongen meisje van weleer dat voluit plezier maakte. Wil jij meer weten over welk masker jouw kind spiegelt? Wil jij eindelijk dat masker af (durven) zetten, zoveel vertrouwen hebben in de boodschap van je kind dat je het aan (durft) te gaan? Kom dan naar de workshop Je kind als spiegel. Waarin je achter het masker kunt kijken, het vertrouwen krijgt om het af te zetten en jouw vrijheid herontdekt. Doe je mee?
Heb een fijne dag!
Geralda