Kleine stapjes

En ja hoor, daar was ik weer met beide benen en open ogen in mijn eigen valkuil gestapt. Opeens kwam het besef terwijl ik aan het hardlopen was. Nou ja hardlopen, eerder tegen mezelf aan het vechten om het rondje wat ik me voorgenomen had, toch echt hardlopend af te maken.

Een dag eerder had ik in de groep ik die ik gaf een belofte gedaan. We deden een oefening om een kleine, maar beetje uitdagende actie voor komende week af te spreken. De actie moest een klein stapje in de richting van een belangrijke waarde zijn. Een waarde is iets wat je zelf belangrijk vindt, wat je graag zou willen dat een ander over je zou zeggen en waar je blij van wordt als je dat meer invulling kunt geven in het dagelijks leven. Het geeft richting aan je leven. Richting in de zin dat je er voldoening uit haalt en dat je altijd stapjes kunt zetten in die richting. Het is geen doel die je kunt behalen. Zoiets als naar het oosten gaan, je komt nooit echt aan in het oosten, je kunt steeds weer de gehele wereld over naar het oosten blijven gaan. Voorbeelden van een waarde zijn; behulpzaamheid, aandacht volle moeder zijn, liefdevolle relatie, autonomie, zorgzaamheid etc.

Misschien heb jij je voor genomen om meer te ontspannen, omdat je merkt dat door de gespannenheid minder in aandacht bij je kind kunt zijn, sneller moe bent en daardoor minder kan, een korte lontje hebt en dat niet wilt. Bedenk eens voor jezelf welke waarde achter de wens van het meer ontspannen zit voor jou. Je weet dat je de goede te pakken hebt als je iets van vuur in jezelf voelt. Een yes! Dat wil ik! In ieder geval is het tegenovergestelde geen optie, dat wil je absoluut niet.

Aangezien ik van walk the talk ben, doe ik ook mee met zo’n oefening. Voor de waarde gezonde levensstijl had ik als actie afgesproken dat ik me koud zou na douchen. Het schijnt erg gezond te zijn en ik wilde dat weleens ervaren. Je spreekt dan ook af hoe vaak  en wanneer je de actie de komende week zult doen. Heel concreet dus. Enthousiast zei ik; “elke keer als ik ga douchen”. Iemand zie nog, “kleine stapjes”, want dat is ook altijd wat ik zeg.  Maar ik kon dat wel. Dacht ik.

De eerste de beste keer was ik het gewoon vergeten. Dus had ik de afspraak me mezelf gelijk al niet behaald. Erger nog, ik heb het na het hardlopen ook vergeten. Er  werd me een spiegel voor gehouden dat ik ook te grote stappen wilde doen. Ook tijdens het hardlopen werd me dat duidelijk. Ik had iets bedacht, zonder te goed te checken wat er mogelijk was. Ik heb namelijk ook de ervaring dat ik me voldaan voel als ik een rondje heb hardgelopen. Ik loop hard, omdat ik enerzijds mijn conditie wil verbeteren (gezonde levensstijl) en anderzijds mijn  hoofd leeg wordt (aandacht volle moeder als ik weer thuis ben). Ik ben stukjes tussendoor gaan wandelen. Zo kon ik het rondje volhouden, deed ik mezelf geen geweld aan, had ik een voldaan gevoel en leeg hoofd na afloop. Ik heb weer zelf ervaren dat als je echt je doel wilt behalen, je beter regelmatig kleine stapjes kunt zetten en dat volhouden dan te grote stappen in een keer. Het niet halen door te grote stappen en bij de eerste de beste keer, zoals in mijn geval werkt erg demotiverend. 

Kleine stapjes maakt dat je het beter zelf kan volhouden, trouw blijft aan jezelf, de kans op succes wordt vergroot en daardoor een beter gevoel over jezelf hebt. Het mooie is dat ik dat vandaag een jonge, zeer succesvolle ondernemer ook hoorde zeggen op de vraag hoe hij zo jong, zo snel, zo veel heeft kunnen groeien. Hoe kun jij de komende week kleine stapjes zetten om meer te ontspannen? Bedenken welke waarde achter je wens om meer te ontspannen ligt? Een tijdstip prikken waarin je datgene gaat doen dat jou ontspant? Kies een kleine actie en doe! Ervaar wat het je brengt. Als dat positief is, maak er een gewoonte van en anders pas je het wat aan waardoor je het wél kunt halen! Succes!

Heb een fijne dag!

Geralda

Heb je hier een vraag over, een inzicht door gekregen of als je jouw actie wilt delen, graag! Ik vind het leuk om te horen!

 

Plaats een reactie