Laagjes principe

Er zijn momenten geweest dat in mijn inbox wel meer dan honderd mailtjes stonden die allang weggegooid of gearchiveerd konden worden, er in huis zeker 3 hele-belangrijke-nog-te-lezen-of op-te-ruimen-stapeltjes lagen en iets teveel tabbladen openstonden. Ik vond het prima overzichtelijk en wist heel goed waar wat lag of stond. Ok, ok, soms na even zoeken.

Een paar jaar geleden leerde ik over “how you do anything, you do everything”. Het mooie van dit zinnetje is dat het een gelaagdheid heeft, die zich meer en meer ontvouwt naar mate je bewust wordt hoe waar het is op allerlei vlakken in je leven. Waar je eerst niet van bewust bent.

En ik hou van laagjes. In de taart J, in kleding (naar behoefte iets uit of aan kunnen doen en nee,  ik heb geen opvliegers), in iemand steeds beter leren kennen en ook in zo’n zin.  Als je het een beetje laat rondzingen in je hoofd en er mee bezig bent, vallen de lagen je op.  

In mijn geval werd het me duidelijk dat als ik graag veel vrouwen en moeders wilde helpen, ik net zoveel zorg en aandacht moest besteden aan zaken die ik minder interessant vond (gewoonweg saai vond  en ze daarom het liefst vermeed) als in de begeleiding. Ander voorbeeld; ik zorgde destijds niet zo goed voor mijn auto. En daarmee dus ook niet voor dat belangrijke gevoel van vrijheid wat mijn auto me geeft. Ik heb er eens een blog over geschreven, wat je hier kunt lezen.

Er zitten nog diepere lagen in. Het werkt namelijk ook de andere kant op. Als ik goed voor mijn auto zorg, zorg ik er indirect ook voor dat ik mijn gevoel van vrijheid “voedt”.  Als ik zorgvuldige aandacht aan alle randzaken besteed, is dat ook voelbaar voor mijn cliënten. Alles is energie.

Als jij graag meer wil genieten van je gezin. Is het belangrijk dat je op de alledaagse momenten bewust aanwezig bent (en niet in je hoofd bent met wat er nog moet gebeuren of wat er is geweest). Ook bewust genieten van de kleine alledaagse dingen. Tenslotte zit geluk in kleine dingen niet waar😊. Dat voelen we allemaal als we op vakantie zijn.

Je kunt elke dag mediteren of een ontspanningsoefening doen, omdat je graag meer wil ontspannen of rustiger wil worden. Maar als je alles op 120% doet, “even” dit én dat afmaakt, overal je schouders onder zet of steeds “aan” staat, is het zoiets als water naar de zee dragen.  Wat zou het doen met je ontspanning en rust als je het op 80% doet, de tijd neemt om iets af te maken, vanuit zachtheid je werk of klus doet en hulp zoekt bij het vinden van meer balans tussen aan en uit? En als je door de dag heen meer ontspannen voelt, zou dat je algehele gevoel van ontspannen zijn versterken? Tuurlijk. Het zal zelfs je meditatie verdiepen. Snap je, the way yo do anything, you do everything?

Nou zou ik natuurlijk kunnen zeggen dat mijn inbox nooit meer uitpuilt, er geen stapeltjes in huis zijn of geen tabbladen meer openstaan. Maar dat is niet waar. Iets wat altijd een gewoonte is geweest, is niet gelijk weg. Soms word ik er wat slordig in. Het mooie is dat ik het gelijk merk aan mijn hoofd (wordt te vol), mijn handelen (kleine slordigheidsfoutjes sluipen erin), focus (mijn aandacht gaat teveel kanten tegelijk op) en mijn energie (wordt minder). Omdat ík chaotischer word. Omdat ik mijn omgeving chaotischer laat worden.

Herken je dit? Geeft het je inzicht? Leuk als je het laat weten.

 

Geralda

Plaats een reactie