Lopen stressen omdat het nergens op slaat

Afgelopen weekend zat ik in het vliegtuig naar mijn zus in Zwitserland (was leuk Wil!) Ik ging voor het eerst in mijn eentje en vond dat wel een dingetje. Misschien is het voor jou gesneden koek, denk je waar maakt ze zich druk over en waarom gun jij je zelf dat niet?! Besefte ik me ook en dus vond ik ook weer wat van dat dingetje.

Maar ja, ik kan lopen stressen dat het nergens op slaat wat ik voelt of denk en mijn hoofd breken over waarom. Ik kan me druk maken over dat het bij een ander allemaal veel makkelijker lijkt te gaan. Dat schiet allemaal niet op.

Toch is het een soort stress waar veel vrouwen last van hebben. Te moeten zijn zoals anderen. Terwijl we wel wéten dat je niet hoeft te zijn zoals anderen en het niet hoeft te gaan zoals het bij een ander gaat. Bovendien lijkt het vaak vanaf de buitenkant veel makkelijker en soepeler dan het in werkelijkheid is. Ga maar eens bij jezelf na wat jij laat zien aan anderen en past dat bij hoe jij je van binnen voelt?

Dat is vaak niet helemaal synchroon en dat geeft stress. Wat er gebeurt is dat we iets gaan kopiëren wat bij anderen heel goed werkt, alleen vergeten we de vertaalslag naar onszelf en ons leven te maken. We willen dan gelijk het resultaat en gaan dan te hard werken en te grote stappen maken. Werkt niet (heb je vast al gemerkt). Ons lijf er onvoldoende op voorbereid om die verandering ook goed om te zetten naar een duurzame verbetering.

Wat ik daarmee bedoel is dat je zenuwstelsel te scherp staat af gesteld en heel alert is op (mogelijke) gevaar. Hierdoor wordt niet-gevaar sneller als gevaar vertaald en blijft er een onrustig gevoel hangen, ook al doe je leuke dingen. Bovendien komen de leuke dingen ook niet echt binnen, waardoor je er minder van geniet dan je zou willen.

Het begint bij de gevoelens en gedachten toe te laten die niet prettig zijn, ongemakkelijk of emotioneel. Je hoeft het niet op te lossen en niet te snappen, in eerste instantie alleen te voelen. Dat kan al genoeg zijn. Vaker voelen hoe het met je is, wat iets met je doet maakt dat je andere keuzes kan maken. En makkelijker kan kiezen voor een actie dat past bij jou en wat je in je hart wil.

Wil je ontspanning, omdat je denkt dat het goed is of omdat je dan veel meer jezelf bent en lekker in je vel zit? Wil je meer rust in je hoofd, omdat je denkt dat je dan meer controle hebt of omdat je beter overzicht hebt en je creatieve brein beter tot haar recht komt? Weet waarom je iets niet meer wil of juist meer van wil (lees die zin nog maar eens)

Vervolgens neem je even de tijd om te voelen wat die keuze met je humeur doet en welke sensaties het geeft in je lijf. Doe je dit niet, dan verandert er niks. Komt er niet meer rust van binnen. Ook al doe je erg hard je best.

Leer welke sensaties je dichter of verder weg halen bij jezelf.  Dan hoef je niet te stressen als je het anders voelt of denkt. 

Liefs, Geralda

Plaats een reactie