Loslaten voor grip

Een diepe zucht vanuit het diepe binnenste van haar lichaam. Ik voel haar nog meer loslaten en verder in de bank zakken. Na afloop zucht ze nog een keer. Een zucht van volkomen ontspanning, beetje lomig gevoel. Dan begint ze te praten. Ik heb weer ruimte om te ademen, ik voel mijn lijf weer en eindelijk is het rustiger in mijn hoofd. Gek is dat, hoe meer ik loslaat, hoe meer grip ik heb. Dat had ik niet gedacht. Eerder probeerde ik krampachtig controle te houden, maar ik zat mezelf alleen maar in de weg. En nu voel ik me weer meer mezelf.

Stress en spanning doen iets met ons. Of het nou corona stress of andere stress is. Als het zich opstapelt gaan we harder werken. Zowel met ons lijf als met ons hoofd. Ons overlevingssysteem gaat net als in de oertijd vechten, vluchten of misschien zelfs bevriezen. Ons hoofd probeert uit alle macht controle te houden, door nog meer te denken, vooruit te plannen, voor anderen in te vullen en oplossingen te zoeken. Je lijf staat aan. Voortdurend in de actie, geen rust in je kont en een lijf hebben die strak staat van de spanning.

Dat gaat een tijdje goed. Totdat je lijf gaat protesteren, je lontje steeds korter wordt, je continue het gevoel hebt negens voldoende tijd voor te hebben, overal achter aan hobbelt en je nog harder moet werken om het overzicht te behouden.

In plaats van harder te gaan werken, meer in je hoofd te gaan zitten, is het helpender om een manier te zoeken om meer contact te hebben met je lijf. Te zakken in je lijf, zodat er in je hoofd wat rust komt. Door twee handen die je laten voelen hoe dat ook al weer ging, loslaten van die spieren. Als een steuntje in de rug, je richting geven om je eigen wijze van ontspannen te herontdekken. Zodat je uit de overlevingstand kan komen, je lijf kan herstellen en je hoofd geen overuren hoeft te maken.

Niet zo gek dat je het dan beter kan overzien wat er nodig is, wat prioriteit heeft, waar je nee tegen moet of juist ja tegen kan zeggen. Je kan rust vinden in de dingen die doet, er is ruimte om te doen wat je graag wilt. En het mooie is dat het allemaal ook beter lukt! Je lijf is ontspannen en jij voelt je weer jezelf. Je hebt grip! Geen benauwende controle waarbij je het gevoel hebt dat je die ook nog moet checken, maar ademruimte en grip op situaties en jezelf!

Merk je dat je de kant opgaat van stapelen, steeds meer behoefte aan controle? Check bij jezelf waar je jouw manier van ontspannen en contact met je lijf hebt losgelaten. Ben je minder gaan sporten, doe je geen yoga of meditatie meer, ben je gestopt met haken/schilderen/lezen, kom je minder buiten, werk je harder? Neem de tijd, pak de ruimte, zorg voor jouw manier om te zakken in je lijf!

Geralda

Plaats een reactie