Meer jezelf zijn

Een diepe zucht. Met mijn handen op haar voeten, voel ik haar langzaam ontspannen. Eerst haar benen met af en toe nog een lichte aanspanning om daarna dieper in het matras te zakken. Haar schouders en nek hebben iets meer tijd nodig, maar ook die volgen. Een tijdje ligt ze daar, volkomen in rust en ontspanning. Je voelt in de ruimte dan een serene stilte ontstaan. Alle ruimte om te kunnen bijkomen, herstellen, opladen, even niets hoeven. Elke keer weer is het zo mooi om te ervaren wat  die diepe rust en ontspanning voor iemand kunnen doen. Ik ben vooral blij dat ze het zichzelf gunt. Want het is zo zichtbaar na afloop hoe goed het doet. De zachtheid in haar gezicht, de spanning die weg is bij de schouders, het vrijer bewegen.

Er zijn in het leven verschillende momenten die vragen om een pas op de plaats. Fasen in je leven die verandering en spanning met zich mee brengen. Al zou je het zelf misschien niet eens zo snel spanning noemen. Waarin je opnieuw een balans moet vinden, ontdekken wat JIJ wilt, hoe je het wilt, het oude los te laten en de tijd te nemen om aan het nieuwe te wennen wat nog niet helemaal past. Bijvoorbeeld als je kind naar de lagere school gaat, je ouders meer hulp nodig hebben, je “opeens” een puber in huis hebt met bijbehorend gedrag of je eigenlijk wel wat anders zou willen maar niet goed weet wat. Ook de huidige tijd doet een beroep op je, je kan er niet omheen. Of je wilt of niet, of je er flauw van bent of niet, je moet er iets mee.

Het duurt allemaal langer dan we gedacht hadden. Steeds vaker kom je voor dilemma’s te staan of je iets wel of niet moet doen, waar je rekening mee moet houden of je afvraagt wat je er zelf van vindt. Ik hoop dat jij jezelf ook een pas op de plaats gunt. Je tempo vertraagt. De verstilling opzoekt. In de natuur, in je huis of bij mij op de bank. Verstilling zodat je lijf een hernieuwde balans kan vinden en rust in je hoofd. Waardoor je beter weet wat JIJ wilt, hoe je het wilt, wat past bij jou. En vooral de rust en de ontspanning ervaart. De situatie waarin we zitten verandert er niet van, je ouders vragen meer van je, net als je schoolgaande of puberende kind. Maar, en dat is echt een grote winst, jij kan beter meebewegen met wat van je gevraagd wordt en je eigen grenzen aangeven.

En als heerlijke bonus die zachtheid in je gezicht, de spanning die uit je schouders is en het lichter en vrijer bewegen! Ik zie het elke keer weer en ik heb het zelf vele malen mogen ervaren. Ja, ook ik lig regelmatig op de bank. Bij iemand anders dan hè? Niet om te netflixen. En nee, het is niet altijd alleen maar “lekker”.  Ik heb wat afgehuild en ben potjes boos geweest tijdens sessies en cursussen. Ik heb een prima jeugd gehad en toch moest (mocht) ik flink wat “shit” loslaten. Inmiddels weet ik wat het oude loslaten me brengt. Namelijk rust in mijn hoofd, lekkerder in mijn vel, beter weten wat ik wil en kan, beter mijn grenzen aangeven. Vanuit zachtheid meer mezelf zijn. Dat gun ik jou ook!

Geralda

Plaats een reactie