Misgelukt

Mijn dochter zei dat altijd als iets niet ging zoals ze wou. Ik vind het een briljante vondst. Kinderen gooien vaak een fantastische woordscrabble in hun verhaal die, als je er even bij stil staat, de spijker precies op zijn kop slaat.

We zijn zo snel geneigd de mooie ervaringen, de successen en complimenten te vergeten om te focussen op wat er niet helemaal goed ging. Op zich niks mis mee om bij stil te staan, maar het is vaak met een vergrootglas blijven kijken en analyseren. Een kritische opmerking die in je hoofd blijft rondzingen. Een gevoel van falen, teleurstelling en prikkende ogen. Gedachtes zoals; zie je wel ik kan het niet, ik heb iets gemist, ben niet goed genoeg ploppen telkens op. Het voelt eerder als één grote Mislukking, die alle succes ervaringen en complimenten in een klap te niet lijkt te doen. Dan te mogen leren van wat er niet helemaal lukte.

Terwijl je niet beter kunt worden als er niet ook wat mis gaat.

Weet je dat er een instituut voor Briljante Mislukkingen bestaat? Kwam ik gisteren achter.  Briljant toch? 😊 Juist om ruimte te geven aan wat er niet goed ging, om er van te leren, zodat de volgende versie nóg beter is. Lef te hebben om fouten durven te maken en om toevallige vondsten te kunnen opmerken.

We zeggen altijd wel zo mooi tegen onze kinderen van je fouten kun je leren, maar het zelf ook echt toe laten is best een dingetje. Te mogen falen van je zelf. En vooral te dúrven. Het hoeft niet perfect, juist niet. Het geeft de mogelijkheid tot groei. Is het je weleens opgevallen dat er soms hele leuke ideeën kunnen ontstaan als het anders loopt of er een  geweldige twist ontstaat als het niet lukt? Die beter zijn of jou verrijken? Ik zeg het vaker en hier geldt het ook weer; kinderen doen ons dit heel goed voor.

En is het dan eigenlijk nog falen? Of is het een misgelukking? Denk daar maar eens over na 😊

Als jouw kind of buur/leen/schoolkind ook zo’n mooi scrabble woord heeft (of misschien heb je er zelf eentje), laat het me weten. Ik spaar ze!

P.S Mocht je een beetje hulp kunnen gebruiken om die kritische opmerking niet zo’n eigen leven te laten leiden, minder last te hebben van het gevoel van falen, neem dan eens contact met me op voor een vrijblijvende gratis sessie.

Geralda

Plaats een reactie