Omdenk experiment

Met een laken, cape, bril of staart bén je een superheld, een dier, sprookjesfiguur, piloot of ….. Tenminste zo is het voor een kind. Die kunnen met weinig een dier of (fantasie) persoon zijn. Ze gaan helemaal in op en voelen zich als dat dier of personage. Je ziet het aan hun lijf, in hoe ze doen en bewegen.

Durven als een clown, de magie van de heks, de kracht van een leeuw, de zachtheid van een konijn, de daadkracht van een brandweerman of het enthousiasme van Freek Vonk.

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je kind juist die personage of dat dier graag kiest? Wat is de aantrekkingskracht? Is het juist een eigenschap die je kind wel kan gebruiken of probeert je kind het een beetje uit hoe het is als het nóg meer aanwezig is. Beetje spelen met die eigenschap, aan proeven en eigen maken.

Hoe onbewust slim eigenlijk. En heel veilig. Zo kan je voelen hoe het is als je daadkrachtig bent, oefenen met nee zeggen, een leider. Allemaal vanuit je rol.

Als je volwassen ben, doe je dat eigenlijk alleen nog met carnaval. Tijdens deze dagen kun je vrijuit en uitbundig, plezier maken met eigenschappen die je in het dagelijks leven niet zo laat zien, maar soms wel graag wat van wil hebben.

Kinderen leren door na te doen. Dat vinden we heel gewoon. Het is zelfs nodig voor de ontwikkeling van het kind. Waarom doen we het dan niet voor onze eigen ontwikkeling? Beetje oefenen met een eigenschap waar je graag wel wat (meer) van zou willen hebben. Of een beetje buiten je gewone zelf experimenteren.

Daar hoeft het geen carnaval voor te zijn. Kan gewoon thuis. Even omdenken. Doe als je kind. Doe je kind na. Meespelen in het spel van je kind, nadoen van zijn liefste bezigheid of een eigenschap die je bewondert in je kind vergroten. Dat betekent helemaal opgaan in je rol in het spel, precies nadoen in de zorgvuldigheid, geconcentreerdheid, aandacht die je kind in de activiteit of handeling legt en met al je zintuigen ervaren wat je kind leuk vindt aan zijn favoriete spel of de door jou bewonderde eigenschap.

Vind je kind ook leuk als je zo meespeelt. 😊

Ga jij het experiment aan? Leuk als je het laat weten!

Liefs, Geralda

Plaats een reactie