Omgekeerd spelen

De kleuterjuf van mijn kinderen noemde opruimen omgekeerd spelen. Ik vond dat briljant en maakte er dankbaar gebruik van. Als opruimen spelen wordt dan is het leuk, voelt het niet als moeten en gaat het nog makkelijker ook. Dat biedt ruimte, letterlijk en figuurlijk, aan nieuw spel en andere mogelijkheden.

Ervaar je de speel “rommel” als teveel prikkels en extra chaos in je hoofd, dan is dat een trigger. Een uitnodiging om te kijken wat maakt dat het zo’n uitwerking op je heeft. Zie jij de onrust in je hoofd als rommel dat opgeruimd moet worden, dan ben je druk met zorgen dat er steeds minder prikkels zijn en je onrust aan het bestrijden. Dat voelt als moeilijk, zwaar en dat moet óók nog. Je kan het ook zien als mogelijkheid om te ontdekken waar jij jezelf vastzet en tegenhoudt. Waar je hoofd en je lijf elkaar tegenwerken en wat het je oplevert als je ze kan laten samenwerken. Dan is 1 en 1 opeens 3!

Je kan de onrust in je hoofd zelfs zien als creatieve ongeleide energie, waar je beperkende overtuigingen nog teveel op drukken. Stel je eens voor dat je enthousiasme, snelle denken en associëren niet zorgen voor een overvol hoofd, maar door constructief in te zetten bijdraagt aan je plezier, passie en voldoening.

Zo kan je nog meer linken maken naar je eigen lijf. Je lijf doet namelijk letterlijk aan omgekeerd spelen als het spanning loslaat. Je doet het actief door je uit te rekken na lang te hebben gezeten of in de warming up van yoga.

Je lijf doet het ook uit zichzelf. Het is te zien en te voelen na een val, ongelukkig verstappen of een ongeval. De energie van de klap en de impact die het op je heeft, kan je lichaam niet altijd in één keer verwerken. Die spanning wordt dan opgeslagen. Als het moment er is dat het losgelaten kan worden zie je het lichaam letterlijk de omgekeerde beweging maken. Dit gaat alleen vanuit ontspanning en op een veel zachtere manier met kleinere bewegingen dan destijds van de oorzaak. Meestal kun je dat niet alleen, omdat er pijn en emoties op zitten. Daarna is er diepere ontspanning, letterlijk meer ruimte om te ademen en te bewegen. Je voelt je weer zoals jij jezelf kent.

En nog eentje. Lukt het je om een deel van het speelgoed te laten liggen, dan ontvouwt het spel zich verder na het middagslaapje of de volgende dag. Je ziet voor je ogen gebeuren hoe het verdieping krijgt die er niet was gekomen als alles eerst weer opgeruimd moet worden.

Hoeft alle drukte in jouw hoofd niet in één keer weg, dan komt er ruimte om te ontspannen en creativiteit. Zie het opruimen van eventueel oude sh*t en loslaten van spanning als omgekeerd spelen. Voel je ook die diepe zucht vanuit je buik opkomen als je dat leest?!

Heeft dit je een inzicht gegeven? Leuk als je het met me wil delen.

 

Liefs, Geralda

Als je ook eens omgekeerd wil spelen, wil voelen hoe je lijf weer uit de verkramping komt, spanning loslaat en je hoofd een speelveld wordt van creativiteit, stuur me een berichtje . Kunnen we even kletsen. 

Plaats een reactie