Overprikkeld

Voor ik het weet ligt ze op de grond en grijpt naar haar schouder. De man stapt van zijn fiets en loopt naar haar toe. Ze komt half omhoog, begint boos en verontwaardigt tegen de man te praten. Dan pakt hij zijn fiets en fietst weg. Ze roept hem nog bozer na.

Omstanders helpen haar en haar fiets naar de stoep. Ze is ok.

Voor mijn ogen zag ik wat er gebeurt als je zenuwstelsel in een beschermingsreactie schiet. In dit geval een vecht (bij haar) en een vlucht reactie (bij hem).

Wat kan jij hier nu mee?

Als je zo’n reactie bij jezelf herkent, weet je dat je systeem overprikkeld is en dat je even stil mag staan bij wat jij  nodig hebt. Om daar vervolgens ook gehoor aan te geven.

Zodat je er niet meer in getriggerd kan worden. En omdat de reactie je laat zien dat je keuzes mag maken in wat je de komende tijd wel en niet gaat doen.

Je hoeft er niet voor in een botsing te komen. Reacties van een overprikkeld zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld; te vaak en te snel geïrriteerd reageren, niet veel kunnen hebben, vaak en lang overwerken, blijven scrollen of netflixen, situaties of mensen vermijden, opmerkingen erg persoonlijk aantrekken, te laat naar bed, meer koffie drinken.

Natuurlijk doen we het allemaal wel eens. Af en toe is ook niet zo’n probleem. Als het een gewoonte wordt en het begint van binnen te wringen, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Voel en sta eens stil de komende week welke reactie jij hebt als de druk oploopt.

Nu het vakantie is, heb je meer ruimte om even afstand te nemen en patronen bij jezelf te herkennen.

Ga niet gelijk naar een oplossing. Voel eerst even wat het met je doet als je in dat gedrag schiet. Probeer zonder oordeel. Zoom even uit en merk op wat je eigenlijk liever niet wil voelen.

Soms is dat besef al genoeg om het anders te kunnen doen. Het opschrijven kan daarbij helpen, net als naar buiten gaan, zingen, wandelen, tekenen.

Soms heb je hulp nodig om het verdriet of de boosheid die ermee gepaard gaat los te kunnen laten. Weet dat ik er voor je ben als je wil.

Heb een heerlijke vakantie. Rust uit, laad op, geniet!

Liefs, Geralda

Plaats een reactie