beloftes aan mezelf

Afgelopen week ben ik naar een voorstelling geweest. Misschien heb je het voorbij zien komen in mijn stories. Het was prachtig, intens, kleurrijk en er zaten vele mooie lagen in levenslessen in.  Een paar dingen daarvan houden me al een paar dagen bezig en die ik wil graag met je delen. Ik denk dat jij daar ook veel aan kan hebben. Als het iets met je doet, weerstand of je wordt er blij van, maakt niet. Als het iets met je doet, doe er wat mee!

Het begon al dat we niet in de zaal op onze stoel moesten gaan zitten, maar we werden uitgenodigd op het podium door de dansers om mee te doen. Je kan je het ongemak voorstellen. Ik moet dan ook altijd even over een drempel heen, maar tegenwoordig doe ik mee. Eerlijk gezegd zou ik vroeger achteraan gaan staan, lekker onopvallend en net genoeg bewegend zodat ik mooi kon blenden in het geheel. Inmiddels weet ik dat als ik zo’n uitnodiging aanpak dat het me ook veel oplevert. Op dat podium werden we meegenomen in de blijdschap van de dansers om daar te staan, om het samen te kunnen doen, plezier maken en ook het gevoel van buiten de lijntjes kleuren. Langzaam gingen meer mensen zitten en op een natuurlijk manier ging de voorstelling verder of van start, net hoe je het wil noemen.

Als we in onze dagelijks gang van zaken zitten en de drukte van alledag, vergeten we vaak te spelen, plezier te maken. Terwijl het zo goed voelt als je het wel weer eens doet. Daarnaast een reminder dat je het niet altijd hoeft te doen zoals je gewend bent. Het “zo doen we het altijd” eens op de schop gooien, geeft gelijk een andere energie. En daarmee andere mogelijkheden, kansen, oplossingen en gevoel.

Dit was nog maar het begin hè?! Ik haal er nog twee dingen uit. De eerste is de zin die tijdens dat eerste deel werd gesproken;

What is your biggest fortune?

Die kan je op twee manieren lezen. Namelijk wat is je grootste geluk op dit moment? Daar even bij stil staan, te voelen wat dat voor en met je doet is zo belangrijk. We gaan daar vaak (te) snel aan voorbij. Zeker als je in een heftige fase van leven zit, er veel tegen zit, je zorgen maakt over je gezondheid, de financiën, het klimaat. Even te voelen hoe dankbaar je bent, met alles wat er is, geeft je opnieuw een andere energie en gevoel.

Ik lees het ook als wat is je grootste goud, jouw excellentie, jouw gift aan de wereld, hoe je het ook wil noemen. Waarmee, wat jou blij maakt, geef je aan anderen mee. Direct of indirect, op kleine of grote schaal, maakt niet uit. Waarmee zet jij jouw unieke en briljante gave in? Hou je het tegen of schuif je het aan de kant alsof niet veel voorstelt?

Het laatste, wat ik je mee wil geven en wat ook enige turbulentie in mijn leven heeft veroorzaakt: Ieder maakt zijn eigen reis door het leven. Soms hard, pittig of moeilijk. Soms makkelijk, als vanzelf. Soms van beide iets. De dansers zeiden; “Ik sta hier op dit moment, door de beloftes die ik mezelf ooit heb gedaan”. Wauw. Laat die even binnenkomen.

Jij staat waar je staat, door de beloftes die jij jezelf ooit hebt gemaakt. Alle respect daarvoor. Dat heeft je wat gekost, moed gevraagd, doorzetting en het heeft je wat opgeleverd. Daar mag je trots op zijn. Van genieten en blij mee zijn. Het kunnen hele verschillende, kleine of grote dingen zijn. De manier waarop je met lastige dingen in je leven omgaat, om je doorzetting waardoor jij het gezin hebt waar je van droomde, keuzes die je hebt moeten maken, de manier waarop je van een dierbare afscheid hebt kunnen nemen, je rijkdom, je bewustzijn. Wat is datgene waar jij jezelf ooit beloofd hebt: dat gaat me lukken of dat laat ik nooit meer gebeuren. Hou jij je vast aan je belofte of ben je het uit het oog verloren onderweg?

In de voorstelling lieten ze dit en nog veel meer zien met de expressie van hun lichaam. Het plezier, de pijn, de onzekerheid, trots. Zo vrij zichzelf, wie ze zijn en waar ze nu staan laten zien vond ik prachtig. Als fysio ga ik van vrije expressieve bewegingen wel aan natuurlijk. Maar dat was het bovenste laagje. Het raakte me (weer) diep hoe mooi het is als iemand zich vrij laat zien, dat wat van binnenin leeft ook uit. Comfortabel is met zichzelf, precies zoals het is  en met alles wat er is.

Het zet mij wel weer even op scherp hoe ik dat zelf doe en waar ik me tegen laat houden.

En jij, wat doet het met jou?

Liefs, Geralda

Heeft deze blog je een inzicht gegeven? Leuk als je het laat weten!

Herken jij jezelf erin en zou je er wel wat mee willen? Dat is het allermooiste cadeau wat je aan jezelf kan geven!  Laten we even vrijblijvend sparren. Ik hoor graag van je.

 

Plaats een reactie