Sarah’s spiegel

Sarah is altijd pittig geweest, ze is druk en veel. Ze heeft een eigen willetje, als ze iets niet wil doet ze het niet. Hoe klein ze ook is. Bij het naar bed gaan, vraagt ze veel aandacht en komt ze er altijd weer uit. Sarah’s moeder zit tegenover me.  Ze vertelt over haar 6-jarige dochter. Ik ben altijd zoekende hoe we haar het beste kunnen opvoeden. Ik vraag me af of we wel goed reageren op haar, pakken we het wel goed aan?

Ik vraag aan haar wat ze in Sarah bewondert. Ik zie dat het raakt als ze aangeeft dat ze Sarah bewondert omdat ze staat voor waar ze in gelooft en dat ze zo dicht bij zichzelf blijft. Ze is eigenlijk een heel gevoelig meisje.

Vraagt het veel aandacht om bij je gevoel komen en ga je het liefste erbij weg, liever iets doen? vraag ik haar.

Terwijl ze mijn vraag binnen laat komen zie ik naast tranen ook de kwartjes vallen. Het gaat niet alleen meer over Sarah, het gaat ook over haar. Hoe ze in de loop van de tijd steeds meer vanuit haar hoofd is gaan leven en hoe lastig het is om te staan voor wat ze wil. Dat ze zelf ook een heel gevoelig meisje is, maar dat weg heeft gestopt. Dat ze zelf ook enthousiast en energiek is, net als Sarah. Maar dat ze daardoor soms ook niet echt hoeft te voelen.   

Sarah wil onbewust met haar gedrag iets duidelijk maken aan haar moeder. Naast dat ze zelf nodig heeft om te leren om bij haar rust te komen, laat ze weten waar haar moeder iets laat liggen om meer zichzelf te zijn. Zo werkt spiegelen, soms heel direct en soms metaforisch. Als die boodschap verstaan kan worden en gevoeld in het lijf, hoeft Sarah het moeilijke gedrag niet meer te laten zien.

Sarah’s moeder komt op de bank liggen, zodat ze in haar lijf kan voelen hoe ze dit van zichzelf gemist heeft. Door het toe te laten, te voelen, kan het losgelaten worden. Het mooie is dat het lijf aangeeft wat er nodig is om haar weg te vinden in het meer toelaten van haar gevoeligheid. Dan is gaan staan voor wat je wil niet zo moeilijk meer. Hoofd en gevoel komen samen en wilskracht is minder nodig. Gaan staan voor wat ze wil en nodig heeft om haar gevoeligheid te laten zien, kan vanuit zachtheid. Door het in stapjes te verkennen is ze niet bang om haar gevoeligheid te laten zien en kan ze enthousiast zijn zonder iets te verstoppen.

En Sarah? Sarah is een mooi levendig en energiek meisje. Soms wat druk, maar haar moeder helpt haar dan meer bij haar rust te komen. Ze hebben samen hun ritueel gevonden bij het naar bed gaan. Sarah hoeft niet meer uit te komen en haar moeder geeft ruimte aan haar eigen gevoeligheid met vertrouwen.

Door wie word jij gespiegeld?

Geralda

Plaats een reactie