Snel overprikkelt?

De echte vraag is, ben je overprikkelt of heb je niet gekozen? Haal je hakken maar uit het zand en lees even verder. Dit is geen ontkenning van hoe jij voelt, maar de beste tip als jij je (snel) overprikkelt voelt. Ook als je hebt gemerkt dat bij jou prikkels harder binnen komen of je prikkels anders verwerkt dan je om je heen ziet.  

Overprikkeling heeft wat mij betreft te maken met dat je niet kiest. Niet kiest voor wat jij wil of nodig hebt, maar je aanpast. Aanpast aan de ander, wat die wil, nodig heeft of denkt wat de ander van je verwacht, wil of vraagt. Maar ook aanpast aan je eigen ideeën over wat er moet en hoe het “hoort” op je werk, in de familie. Soms heb je niet eens meer door, zo snel en subtiel gaat het aanpassen op allerlei vlakken. Als een tweede natuur.  

En ook in het onvoldoende prioriteiten stellen voor jezelf. Wat vind jij belangrijk voor jouw gezondheid, gemoedsrust, blij zijn. Het is niet zo moeilijk prioriteiten te stellen in wat belangrijk is voor je kinderen of partner, lastiger wordt het om diezelfde standaard ook te gebruiken voor jezelf.

Veelal weten de vrouwen die bij me komen niet meer wat ze zélf graag willen of nodig hebben. Zij hebben in ieder geval gekozen niet door te gaan op de manier waarop ze het altijd deden. Ze weten nog niet hoe dan wel, maar kiezen ervoor om hulp in te roepen om te leren hoe je uit de overprikkeling blijft en zich sterker te voelen in doen waar zij blij van worden. Dat gaat met ups en downs. Elke keer kiezen ze weer voor zichzelf, om het te leren, om te mogen oefenen, hoe lastig ook. Om zichzelf meer te gunnen dan overprikkelt zijn.

Natuurlijk wil niemand zich overprikkelt en overweldigt voelen. Doe je er naar je gevoel alles aan om dat te voorkomen of te herstellen. Door minder prikkels op te zoeken of als het teveel is je terugtrekken.

Het nadeel van je terugtrekken is dat je steeds minder aan kan. Banger wordt om dingen uit te proberen of leuke dingen te doen, uit angst dat het je teveel is. Het terugtrekken kan zelfs een excuus zijn om niet deel te hoeven nemen aan iets wat je eigenlijk niet wil. Mogelijk onbewust, maar je hoeft dan ook niet te zeggen dat je het op de manier waarop het gaat niet wil. Je vermijdt ongemakkelijke situaties en gevoelens.

De manier om niet overprikkelt, overweldigt te raken bestaat juist uit voelen. Voelen in je lijf wat iets met je doet, waar je hart van open gaat en je ogen van stralen. Waar jij blij, verdrietig of geïrriteerd van wordt. Zodat je kan kiezen; in wat je wel en niet doet, hoe je ermee omgaat, waar je tijd voor maakt, hoe jouw ritme en structuur er uit ziet, waar jij je aan wil passen en waar jij trouw blijft aan jezelf.

Ongemak, emoties hoeven nooit overweldigend te zijn als je ook hebt geleerd te voelen waar jouw anker zit in je lijf, jouw stevigheid, jouw rust.

Dus kies. Voor jezelf. Voor jouw gezondheid, jouw leven, jouw dromen.

 

Heeft deze blog je een inzicht gegeven? Leuk als je het me laat weten!

Liefs, Geralda

Plaats een reactie