Surprise stress

Ruikt het in jouw huis ook naar pepernoten? Vind je overal papiersnippers, moet je weer eens lijm van de tafel schrapen en is je aanrecht bezaaid met kwasten? Bij mij wel. Heerlijk. Niet alle rommel, maar wel de verwachtingsvolle energie die in huis hangt. En ook niet de surprise stress. Ja, die heb ik. 9Vandaar deze verlate blog, stress werkt ook vertragend op je creativiteit.) Mijn surprise ligt op dit moment nog in stukken bovenop de kast. Ergens de komende twee dagen moet ik die in elkaar flansen. Met een gedicht. Of eigenlijk nog meerdere gedichten bij de andere cadeautjes. Van die plagerige en zelfgemaakt. Niet via gedichtengenerator. Nou ja, als ik morgenavond na de Voice nog een paar moet schrijven, combineer ik wel her en der een paar zinnen.

Mijn kinderen vinden me momenteel wat opgefokt. Eerlijk gezegd hebben ze gelijk. Als ik stress voel, dan heb ik de neiging nog meer te gaan doen. Mijn to do lijstje is gewoon te lang en heb ik vooral de neiging het allemaal zelf te willen doen. Ik maak dan een soort van (te) strakke planning in mijn hoofd, die natuurlijk bij voorbaat al gedoemd is te mislukken. Wat ook zo is. En dan vind ik ook dat er zelf pepernoten gebakken moeten worden en baal vervolgens van de meel en plakkerigheid op het aanrecht. De lat gaat een stukje hoger in plaats van lager. Herkenbaar?

Terwijl ik deze periode echt leuk vind en op tijd begonnen ben. Ik hou van dat geknutsel, de moeite die iedereen doet en de geur van pepernoten. 😊 Ik stapel er alleen teveel bij op. En dan dus strakker worden in mijn reacties, veel in het hoofd bij het lijstje zitten en controle proberen te houden. Gek hoe het werkt. Zelfs de hond werd onrustig van me.

Als mijn kinderen dan ook heftiger op me gaan reageren, weet ik dat er werk aan de winkel is. Want als je achter het gedrag kunt kijken en zelf in de spiegel durft te kijken als je eigen emoties wat gezakt zijn, kun je een mooie surprise krijgen.

Opfokken betekent met veel zorg en moeite een jong dier tot ontwikkeling brengen. Dus eigenlijk brengen mijn kinderen in hun reacties (moeite en zorg) het deel van de lat hoger leggen in plaats van lager bij stress bij me onder de aandacht. Zodat ik bewuster wordt van het stapelen en leer loslaten van extra zaken en controle. Het mij bewuster maken van mijn patroon, geeft ruimte om er iets mee te kunnen doen. Wat natuurlijk voor hun en ook voor mezelf fijner is. De pepernoten smaken ook lekkerder in een relaxte sfeer.

Veel plezier met het sinterklaasfeest! 

Geralda

Plaats een reactie