Wat een mooi woord. Je hebt er gelijk een beeld bij. In het woord zelf proef je al de kwaliteiten die erbij horen. De kwaliteiten die je helpen bij het omgaan met pijn en moeilijkheden. Er zit een belofte in van weer opstaan, stevig op je benen kunnen staan nadat iets je van je voeten heeft weggeblazen. Er zit iets zachts in, zodat je het niet alleen op wilskracht hoeft te doen. Meebewegen vanuit een stevige basis. Jouw basis. Er zit ook vertrouwen in, vertrouwen in jezelf. Veerkracht om de stormen in het leven open tegemoet te treden.
Dit kunnen we ook onze kinderen meegeven. Ik denk zelfs dat het nodig is dat we het hun meegeven. De beste manier om ze het mee te geven is het hun voorleven. Wat op zich best een uitdaging is in deze tijd.
Je kan je veerkracht voeden en voelen. Bijvoorbeeld zorgen voor jezelf en jouw weerstand. Door vers en gevarieerde voeding, veel bewegen, voldoende slaap en ontspanning. Het helpt je kind en je zelf door ritme in de dag aan te brengen, waarbij je eten, bewegen, slapen en ontspanning een plek geeft. Structuur geeft een gevoel van veiligheid, doordat je weet wat er komt. Het ritme helpt bij verminderen van angst en uitgerust wakker worden.
Door te begrijpen wat er gebeurt. Kinderen leven in het hier en nu. Bij te lange uitleggen haken ze af. Om het gesprek op gang te brengen kun jij je kind een vraag stellen, hoe zij iets vinden. Als het antwoord kort is, bijvoorbeeld “stom”. Dan kun je doorvragen. Als ze jou een vraag stellen, geef dan alleen antwoord op hun vraag. Er komt vanzelf een nieuwe vraag als ze meer willen weten. Je voelt wel aan wanneer het voor nu genoeg is geweest. Met jongere kinderen kun je het in spel verweven. Door met poppen, duplo of autootjes een situatie te creëren en te kijken hoe ze ermee om gaan of ze een oplossing al spelend laten zien.
Voor jezelf kun je informatie tot je nemen, zonder je te laten overvoeren of overweldigen. Dus je wel laten inspireren en motiveren, maar niet alle ins en outs willen weten. Om te weten wanneer je er te diep erin duikt kun je kijken waar jij wel invloed op uit kan oefenen en waar niet.
Naast begrip en zelf invloed kunnen uitoefenen, voed je jouw veerkracht in het doen wat voor jou belangrijk is. Wat jou voldoening geeft, waar je ogen van gaan stralen en je hart van zingen. Doen waar jij blij van wordt, geeft je energie, voel jij je lichter en meer voldaan. Ga eens voor jezelf na in hoeverre jij doet wat belangrijk voor je is in je verschillende relaties, je werk, je eigen ontwikkeling, je vrije tijd?
Kijk eens naar je kind, is er voldoende tijd, mogelijkheden en uitdaging voor je kind om te doen waar hij/zij blij van wordt? Of dat nou buiten spelen, knutselen, bouwen of iets anders is. Misschien vraagt het even nadenken hoe het dan kan, of de vorm anders moet. Het daagt ook uit om creatief te zijn.
Al die aspecten helpen mee om je veerkracht te voeden en te voelen. Om als het moeilijk is, niet te verstijven of meer willen controleren, maar je emoties er te kunnen laten zijn én handvatten te hebben om stap voor stap weer overeind te komen en in beweging. Zacht en verend.
Zorg goed voor jezelf!
Geralda
P.S.Waar loop jij tegen aan, waar je graag een tip voor zou hebben. Over welk onderwerp zou je graag willen dat ik eens een blog schrijf? Laat het me weten, dan schrijf ik daar over. Zodat ik jou kan helpen met jouw veerkracht, ontspanning en die van je kind!
P.S 2: Heb je hulp nodig bij het hervinden van je veerkracht? Merk je dat spanning en stress zijn tol beginnen te eisen of dreigen je onderuit te halen? Bij jezelf, je kind of iemand die je kent? Wacht niet totdat het echt niet meer gaat. Jij of degene die je kent zijn welkom om vrijblijvend contact op te nemen, ik zal je in ieder geval twee tips geven die je gelijk kunt toepassen. Je hebt niks te verliezen en zoveel meer te winnen!