Wat heb jij nu nodig?

Er hebben begin december nog niet eerder zoveel kerstbomen in de huizen gestaan. De kerst verlichting aan de gevels, op de heggen en in bomen is uitbundiger dan ooit. Ik vind dat fijn. Het geeft me een gevoel van verbondenheid en het voelt zeker lichter als ik ’s avonds met Jack mijn rondje doe. De blauwe en de flikkerende varianten hoeven voor mij niet zo, maar alles bij elkaar is het warm en gezellig, zelfs als het regent.

Dan is het opeens maandagavond. Ik heb de neiging om onder mijn dekbed te kruipen en er voorlopig niet meer onder vandaan te komen. Ik mag opnieuw niet hands on behandelen, niet live in de praktijk begeleiden, alleen online. Ik snap het, ik weet waar het voor is én het valt me zwaarder dan in maart.

In plaats gelijk in oplossingen te gaan denken, heb ik mezelf toe gestaan dat te mogen voelen. Dat klinkt nu makkelijker dan dat het was. Daar ging eerst een stuk chocola, onrust, een overlopend hoofd en gejaagdheid aan vooraf. Tja…ook al “weet” ik het wel, ben niet perfect…

Dinsdag vroeg in de ochtend kwam ik letterlijk onder mijn dekbed vandaan en dacht; “ok, wat kan er wél?”. Dat zinnetje helpt me altijd op momenten dat het niet lukt, het tegen zit of zoals nu door omstandigheden anders moet. Het helpt me te zien waar de mogelijkheden liggen. En te voelen wat ik daar zelf in nodig heb. Dat valt ook onder wat er kan.

In verbinding blijven is voor mij essentieel. Met mezelf en de ander. Dus ben ik gaan bellen, vragen wat mijn cliënten nodig hebben, mogelijkheden voor leggen en samen kijken wat er kan en hoe. Dat geeft rust. Voor allebei.

Ik hoop dat jij, nadat jij onder jouw dekbed bent uit gekropen of je handen uit het sop hebt gehaald (je kan namelijk op verschillende manieren reageren op zo’n ingrijpend bericht. Bijvoorbeeld de neiging te hebben om te gaan poetsen of een zak chips leeg eten. En dat kan zelfs per gebeurtenis verschillen) jezelf kunt afvragen; “Wat kan er wél? Wat heb ik nodig?” En dat is vaak iets anders dan wat je wil!

Weet je niet gelijk wat je nodig hebt? Neem de tijd om te voelen hoe het met je is, wat de situatie met je doet en dat je niet gelijk de oplossing hebt of hoeft te hebben (!) Haal een paar keer wat dieper adem, volg je ademstroom. Begin de dag met een korte meditatie of die paar keer bewust ademhalen. Je zal zien dat je dag anders verloopt. Dat je op een gegeven moment weet wat je nodig hebt. Dat hoeft niet gelijk gerealiseerd te zijn, dat mag stap voor stap.

Dat onrustige, gejaagde gevoel van mij maandagavond, maakte mij duidelijk dat ik ook tijd nodig heb om bij te tanken, rust in mijn hoofd en lijf te hebben. Niet dóór te gaan, maar de ruimte te nemen die door de omstandigheden worden gecreëerd om bij te komen, mezelf te voeden met samenzijn thuis, stoeien met de jongste, slapen, schoonheidsspecialiste spelen met mijn dochters, boeken te lezen (heb er al twee besteld 😊) en veel te wandelen met Jack. En wie weet nog meer…

Geralda

Plaats een reactie