Wilskracht

In de eeuwenoude Inca cultuur bestaat het begrip Munay. Dat is Liefde geworteld in de Wil. Wat zoveel wil zeggen als op een bewuste en zelfgekozen manier en moment liefde geven.

We zijn zo gewend om te handelen vanuit wilskracht. Doorgaan, doorzetten, niet opgeven. Lukt het niet, dan nog een tandje erbij. Zelf opgelegde regeltjes en overtuigingen die je leven leiden.

Waarom zevens halen als je ook een negen kunt halen. Pas in bed gaan liggen als je echt (?) ziek bent, niet zitten niksen, er is altijd wel wat te doen. Als ik het doe, doe ik het goed. Ik moet als moeder altijd geduldig zijn en aandacht hebben. Het gevoel van niet goed genoeg. Moetens. Alert zijn, altijd bereikbaar zijn.

Zelfs als het ten koste gaat van onszelf. Het is makkelijker en fijner om te zorgen dat de ander het goed heeft, dan te voelen hoe het met je zelf gaat. Een soort grenzeloze liefde geven voor het welzijn van de ander en vooral dat belangrijker vinden dan je eigen behoeftes en verlangens. Alle liefde weggeven put je op den duur uit.

In de Andes nog steeds geleefde Munay zijn Liefde en Wil geïntegreerd. Zelfgekozen en bewust liefde geven. Een bewuste handeling van je eigen hoogste wil. Dat kan alleen maar als je jezelf goed kent, je plek inneemt, in je kracht staat en met liefde naar jezelf kijkt. Daar naar handelt. Geven én ontvangen. Naar jezelf én de ander. Dan wordt het een zachte maar oersterke kracht.

Het is voelen wat het met je doet. Bewust zijn van alles wat je liever niet wil voelen, denken en ervaren. Met je levensgeschiedenis dingen doen vanuit jezelf. Een combinatie van erkenning en anders doen. Het is bewust kiezen. Of voor wat jij belangrijk vindt, waar waarschijnlijk angst en onzekerheid bij komen, maar ook meer voldoening. Of voor vermijden/uitstellen, met minder angst en onzekerheid, maar ook minder voldoening en mogelijk zelfs spijt achteraf.

Maar dat weet je natuurlijk wel. Doe je vast ook.

Nee?

Last van knellende en afknijpende overtuigingen? Weet je het wel, maar lukt het niet om onder dat juk vandaan te komen? Terwijl je juist graag meer wil genieten en intenser de fijne momenten wil beleven, ook al zijn er moetens en kritische stemmetjes? Maak dan gewoon een vrijblijvende afspraak. Voor een paar effectieve tips die je gelijk kan toepassen. Dat wil ik wel!

Liefs, Geralda

Je kan je ook nog opgeven voor de workshop Je kind als spiegel op donderdagmiddag 7 april. Ee mooie zachte manier om achter je overtuiging en regeltjes te komen. Je kind weet er wel raad mee als het je weerhoudt van gelukkig zijn. Een workshop voor moeders die steeds tegen hetzelfde met hun kind aanlopen. Die klaar zijn met de strijd, weten dat het anders moet én kan. Alleen niet weten hoe. Hun kind niet overal mee heen willen slepen en bereid zijn om in de spiegel te kijken.

Een middag voor jou, inclusief werkmap, koffie, thee, lekkers, gezonds. Even niet zorgen, maar opladen. Tikje confronterend, effectief en met gelijkgestemde moeders. Waar je na afloop een beetje meer jezelf bent en je hart overstroomt voor dat geweldige kind (die je nu het liefste achter het behang zou plakken) Ik doe mee!

Plaats een reactie